Domatesin erimiş nefis lezzeti ile cin biberin göz yaşartan acısı birleşince ortaya şahane birşey çıkıyor :)
Biz bu turşuya özellikle bulgur pilavının yanında bayılırız. Aslında bidon bidon yapsam yeriz ama ben numunelik 2 kavonoz yaptım :)
Turşuyu kuralı 3 hafta falan oluyor, dün açtım, şimdilik koklatıyorum, kıyamıyorum yemeye :P
Malzemeler:
- 4 adet iri domates ( yumurta domates daha iyi oluyor )
- 15 - 20 adet cin biber ( sayısı size kalmış )
- Bir baş sarımsak
- 1 kahve fincanı üzüm sirkesi
- 2 çorba kaşığı tuz ( silme olacak )
Biberlerin sapları ayıklanır ve birkaç yerinden iğneyle delinir.
Domatesler ( kabuklarını soymadan ) ve sarımsaklar hafif parçacıklı kalacak şekilde birlikte robottan çekilir.
Derin bir kasede çekilmiş domates, bütün biberler, sirke ve tuz ilaesiyle harmanlanarak kavonozlara paylaştırılır.
Üzerlerini örtecek şekilde sızma zeytinyağ gezdirilerek kavonozlar sıkıca kapatılır ve güneş almayan serin bir yerde 10 - 15 gün bekletilir.
Süre sonunda turşumuz hazırdır. Buzdolabında saklayarak yemeklerin yanında ikram edebilirsiniz.
Özellikle kurufasulye ve bulgur pilavının yanında tadına doyum olmaz benden söylemesi :)
Not:
* Domatesin asidinden dolayı turşumuz taşabilir. O nedenle kavonozlara paylaştırırken üzerlerinde 2 parmak kadar boşluk bırakılmalıdır.
* Genelde bu turşuyu yaparken biberlerle birlikte robottan çekip Ezme
Turşu şeklinde yapılıyor, o da çok güzel oluyor ama biz biberleri bütün
yemeyei sevdiğimiz için bütün bıraktım, siz isterseniz onları da domateslerle birlikte robottan çekebilirsiniz.
Afiyet Olsun.
Olsada yesek hani,nefismi nefis nisey bu,bende kavonoz kavonozu tursu yiyenlerdenim,bir yildir azalttim...
YanıtlaSil:) beğenmenize sevindim, turşu sevmenin sınırı yok zaten yedikçe yenesi bir lezzet :)
Sil