30 Mart 2012 Cuma

Etli Kabak & Patlıcan Dolması


Dolmaları çok severim, bereketli yemeklerdir; azıcık kıyma ve beraberindeki katıklarla bir tencere dolusu, mis gibi yemek olur. Hele ki etli dolmalar sofraların özel ikramlığıdır benim için. 
Benim de LezzetHanemde biraz kıymam, birkaç kabak ve patlıcanım vardı. Güneydoğu usulü, etli dolmalara bayılırım, işte öyle bol acılı, salçalı damak tadıma uygun bir dolma yaptım.

Malzemeler:
  • 5 adet kabak ( orta boy )
  • 4 adet patlıcan ( orta boy )
  • 200 gr. kıyma
  • 1 küçük su bardağı bulgur 
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1' er tatlı kaşığı kekik, kuru reyhan
  • 1 çorba kaşığı pulbiber
  • Bir tutam maydanoz ( isteğe bağlı )
  • 1 çorba kaşığı salça ( ayrıca üzeri için ) 
Yapılışı:

Kabakların dışı kazınır, patlıcanlar pijamalı soyulur ve ortadan ikiye kesilerek içleri kabak oyacağı ile temizlenir. 
Diğer tarafta kıyma , rendelenmiş soğan, yıkanmış bulgur, tuz ve diğer baharatlar ilave edilip yoğrularak   dolmamızın içi hazırlanır.

Hazırlanan iç kabak ve patlıcanların içine çok basmadan, üstlerinde biraz boşluk bırakılarak doldurulur, en üstlerine domatesten kapaklar yapılarak kapatılır ve tencereye kapak kısımları üste gelecek şekilde dizilir. 
Hepsi tamamlanınca üzerine porselen bir tabak kapatılarak 1 su bardağı sıcak suda ezilmiş salçalı su gezdirilir ve kaynayana kadar yüksek ateşte kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte ve kapağı kapalı olarak 45 dak. kadar pişirilir. ( Arasıra suyu kontrol edilerek ilave edilebilir )

Dolmalarımızı yoğurt ilavesiyle servise sunabiliriz.

Afiyet Olsun.

4 yorum:

  1. Çok seveim buna bayılırım. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. kabağın her çeşidini severim
    ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağlık canım paylaşımların bol olsun inşallah;;))

    YanıtlaSil

Beni Begeniyür Müsünüz ??? :))