Anadolumuzda çok ciddi bir kuru soğan kültürü olmasına rağmen Soğan Çorbasını bir Fransız yemeği olarak duymam beni şaşırttı.Hani ben kuru soğanı sanardım ki bir biz yeriz. Hatta şöyle yumruğumuzla vurup, kırar ve yemeklerin yanına bir biz katık ederiz diye düşünürdüm. Bu anlamda Soğan Çorbasının bizim yemeğimiz olmadığına ve benim bu çorbayı bugüne kadar hiç tadmamış olmama şaşırdım. Bu çorbanın tadına varınca da bu güne kadar denememiş olmama üzüldüm.
Özellikle soğuk kış günlerinde tercih edilmesi gereken bir lezzet.
Her ne kadar Fransızlar bu çorbayı kırmızı şarap ilavesiyle yapsalarda ben kendi damak tadıma uydurdum ve Anadolu usulü bol naneli ve acılı nefis bir çorba elde ettim.
Malzemeler:
- 3 adet orta boy kuru sğan
- 1 adet havuç ( benim ilavem )
- 1 çorba kaşığı un
- Sıvıyağ
- Kuru nane, pul biber ( üzeri için )
- 1 adet yumurta sarısı
- 1/2 limon suyu
Kuru soğan yarım halkalar halinde ince ince doğranır, havuç rendelenir ve birlikte sıvıyağda sotelenir. Soğanlar saramaya başlayınca 1 kaşık un eklenerek hafif kavrulur ve önce soğuk ( un topaklanmasın diye ) sonra sıvak su ilavesiyle tuz serpilerek kaynayana kadar karıştırılmak suretiyle pişirilir. Kaynadıktan sonra kısık ateşte havuçlar yumuşayana kadar pişirilir ocaktan almaya yakın yarım limon suyu ile çırpılmış yumurta sarısı yavaş yavaş çorbaya ilave edilir ve karıştırlır. Bir taşım kaynatılarak ocaktan alınır.
Servise sunarken, yağda kızdırılmış kuru nane ve pul biber üzerinden gezdirilerek ikram edilir.
Afiyet olsun.
bende denemedim hiç
YanıtlaSileline sağlık
yoğun koku olabilir diye uzak durduğum bir tarif ama fransız yemeği olarak bilinmesi beni şaşırtmaktan ziyade üzüyor eminim ki kökeni anadoludur..
YanıtlaSilKüçük kızım bayılır.Çok sık yaparız.Sevgiler.
YanıtlaSilcanım cok guzel gorunuor goruntusu ıcımı ısıttı ellerıne sağlık
YanıtlaSil