- 4 kahve fincanı ince bulgur
- 1 adet kuru soğan
- 1 kase haşlanmış nohut
- Bir tutam maydonoz
- Sıvıyağ
- Tuz, Pul biber, Kekik, Kırmızı toz biber
- Nar ekşisi
- Marul yaprakları ( isteğe bağlı )
24 Aralık 2010 Cuma
NOHUTLU BULGUR SALATASI
13 Aralık 2010 Pazartesi
Tahinli Çıtır Börek
- 1 adet yufka
- 1 kahve fincanı tahin
- 1 çorba kaşığı pudra şekeri
- Sıvıyağ ( kızartmak için )
10 Aralık 2010 Cuma
Pratik Havuçlu Tart
- 1 adet pasta keki ( tek katı kullanılacak )
- 1 kahve fincanı pekmez
- 5 adet havuç
- 5 çorba kaşığı toz şeker
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1,5 su bardağı süt
- 1 çorba kaşığı un
- 1 çorba kaşığı nişasta
- 1 çay bardağı şeker
- 1/2 pkt. vanilya
8 Aralık 2010 Çarşamba
Tavuk Kokoreç
Malzemeler:
- 1 adet tavuk göğsü
- Tuz
- Kekik, pul biber,kimyon
- Sıvıyağ
2 Aralık 2010 Perşembe
Etli Biber Dolması
- 1/2 kg. dolma biber
- 200 gr kıyma
- 1 adet kuru soğan
- 4 çorba kaşığı bulgur
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
- 1 çorba kaşığı tereyağ
- Tuz, kekik, pul biber, kuru nane
- 1 tatlı kaşığı salça ( ayrıca üzerine )
Yapılışı:
Biberlerin üst kısımları dikkatlice kesilerek içleri temizlenir ve yıkanır (üstten kestiğimiz bölüm kapak olarak değerlendirilecek )
Kepekli Bazlama
- 2 su bardağı kepekli un
- 1 tatlı kaşığı kuru maya ( ya da 1/4 yaş maya )
- 1 tatlı kaşığı tereyağ
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı şeker
- Normal un ( açmak için )
Yapılışı:
Maya ve şeker karıştırılarak az ılık su ile eritilir ve3 - 4 dak. kabarması sağlanır.
Diğer tarafta un ve tuz karıştırılarak ortası havuz gibi açılır ve eritlen maya ve tereyağ eklenerek ara ara, sıcağa yakın ılık su ilavesi ile çok yumuşak bir hamur yoğrulur. Hamurumuz yaklaşık yarım saat kadar sıcak bir ortamda üzeri kapalı olarak mayalandırılır. Süre sonunda kabaran hamurdan portakaldan küçük parçalar alınarak yuvarlanır ve üzeri örtülerek 10 dak daha mayalandırılır.
Daha sonra her bir beze el yardımıyla ( elimizi unlayarak ) 1 cm kalınlığında yasılaştırılarak un serpilmiş bir zemine dizilir ve üzeri örtülerek en az 10 dak tekrar kabarması sağlanır. Kabaran yassı hamurlar yağsız teflon tavada çok kısık ateşte pişirilir.
Sıcak sıcak kahvaltı eşliğinde servise sunulur .
Önemli not: Beklemek biraz sıkıcı olsa da bazlamanın püf nktası hamurunun çok iyi mayalanmış olmasıdır. Diğer bir önemli nokta ise pişirirken önce bir tarafı pişecek ki bu esnada kabarmaya başlayacaktır. Daha sonra diğer tarafı pişirilecek.
Afiyet Olsun.