Keşke evimizin ekmeğini hep kendim yapsam, sıcacık, missss gibi ve nefis kokulu, tazecik ekmeklerimiz olurdu hep ama mayalama aşaması benim gözümde büyüyor maalesef, yoksa ekmek yapmak çok basit.
Geçenlerde canım Traabzon ekmeği kıvamında dolgun, tok ve kabarık bir ekmek çekince daha önceki deneyimlerimle :) yoğurt katkılı bir ekmek yaptım tam istediğim gibi oldu.
Yalnız ev yapımı ekmeklerin en kötü yanı dayanamayıp yenmesi yani mesela ben utanmasam :) kahvaltıda bir ekmeği yerim... de ... utanıyorum :)
Malzemeler:
- 1 su bardağı tam buğday unu
- 3 su bardağı normal un
- 3 çorba kaşığı yoğurt ( hafif suluca )
- 1 tatlı kaşığı tereyağ
- Ilık su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çorba kaşığı maya
- 1 tatlı kaşığı şeker
Yapılışı:
Kuru maya, şeker ile karıştırılıp 1 çay bardağı kadar ılık su ilavesi ile kabarması sağlanır ( 5 dak. kadar )
Diğer tarafta normal unun büyük bir kısmı ( bir kısmını yoğurma aşamasında kullanalım ), tam buğday unu ve tuz karıştırılarak ortası havuz gibi açılır. Ortasına tereyağ, yoğurt, ıslatılmış maya ve ılık su ilave edilerek iyice yoğrulur bu arada yavaş yavaş un eklenebilir.
Pürüzsüz kıvamlı kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edince üzerini nemli bir bezle örterek 1 saat kadar ılık bir ortamda mayalandıralım.
Süre sonunda mayalanana hamur tezgaha alınarak tekrar yoğrulur ve iki eşit parçaya ayrılarak somun ekmeği şekli verilip, yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak yerleştirilir. Yaklaşık yarım saaat kadar hamurun tekrar kabarması sağlanır.
Hamurumuz kabarınca üzerine bıçakla çizilip çok hafif un serperek önceden ısıtılmış 200 der. fırında üzeri kabuk tutana kadar pişirilir. Kabuk tutmaya başlayınca fırın ısısı 180 der. düşürülerek iyice kızarıncaya kadar pişirilir.
Fırından çıkarılan ekmekler bir bez ya da ızgara üzerinde dinlenmeye bırakılır.
Ekmeklerimiz iyice soğuyup kendini çekince dilimlenerek servise sunulabilir.
Özellikle kahvaltıda nefis oluyor :)
Afiyet Olsun.