23 Haziran 2012 Cumartesi

Fırında Biber Kızartma



Malatya'ya ilk geldiğimizde insanların pazardan çılgınca çarliston biber aldığını görünce çok şaşırmıştım :)) Önceleri kurutacaklar herhalde diye düşündüm ama her hafta ve her gittiğim pazar ve markette insanların kilolarca biber aldığını görünce anladım ki ve bugün de kesin kanaat getirdim ki Malatyalılar bizim 'çarliston' dediğimiz burada 'yerli biber' denilen biber olmazsa yaşayamazlar :))

Ben yağda kızartılan biberi sevmem bana aşırı yağlı gelir ama Malatyalılar bu işin formulünü bulmuş :) Artık ben de kilo kilo bu biberlerde alır oldum, nasıl almam ki mahalle fırınına gönder, odun fırınında pişsin gelsin :) bu kadar basit... işte öğle yemeğin hazır. Fırından gelirken de sıcacık yeni çıkmış pidelerden al... fırınlanmış biberleri sar arasına, dürüm yap ye....

Tarif vermeme gerek yok... çarliston biberleri yıkayıp kurulayıp, isterseniz gönderin mahalle fırınına orda pişsin gelsin. İsterseniz de bazen benim de yaptığım gibi yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin 200 derecede önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.

Arzuya göre fırından çıkınca üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek servise sunabilirsiniz ya da sade olarak lavaş ekmeğine sararak dürüm yapıp yiyebilirsiniz.

Afiyet Olsun.


18 Haziran 2012 Pazartesi

Çilek Marmelatı



Bizim evde reçel yenmez,  daha doğrusu doğru düzgün yenmez :) kaseden reçelin taneleri bir güzel seçilir ( O kendini biliyo :)) şerbet kısmı kalır... o da sofraya gelirrr gider - gelirrr gider :))) Ben de yöntemi marmelat yapmakta buldum ( seç bakalım şimdi tanelerini :)))

Aslında marmelatı tercih etmemin en önemli sebeplerinden biri de reçele oranla daha az şeker kullanılması, bana kalsa hiç yapmıycam, güzel bir pekmez bence reçelden çok daha sağlıklı ama çilek biraz fazlaydı, baktım bozulacak bu şekilde değerlendiriyim dedim.


Malzemeler:

* 1 kg.çilek
* 1,5 su bardağı şeker
* 1 tane limon tuzu ( ya da 3- 4 damla limon suyu )

Yapılışı:

Çilekler 5 dak. suda bekletilerek kumunu bırakması sağlanır ardından iyice yıkanarak sapları ayıklanır ve el rondosu ile parçacıklı kalacak şekilde parçalanır.

Pişirme kabına alınarak üzerine şeker ilave edilir ve kısık ateşte ara sıra karıştırarak suyunu iyice çekip puding kıvamını alana dek pişirilir.  Kaynamaya başlayınca 1 tane limon tuzu ya da yoksa 3 - 4 damla limon suyu eklenebilir ( Bu arada tadına bakarak şeker ilavesi yapabilirsiniz, çileğin tatlılığına göre eklenecek şeker miktarı değişebilir )

Ocaktan alındıktan sonra soğutulup kapaklı kase yada kavaonaza alınarak saklanabilir.

Afiyet Olsun.







Fırında Kabak Kızartma


Yazın mümkün olduğunca hafif ve lezzetli sebze yemeklerini tercih etmeye çalışıyorum. Aslında ben karışık sebze kızartmayı ve Şakşukayı çok severim ancak yağda kızartmak beni korkutuyor, uzun süredir kızartmaların yerine, bir kaşık yağ ile harmanlayıp fırında pişirme yöntemini uyguluyorum ve çok memnunum, sizlere de tavsiye ederim.


Malzemeler:

* 3 adet kabak
* 1 çorba kaşığı zeytinyağ
* Tuz, kekik, toz kırmızı biber

Yapılışı:

Kabakların kabuğu soyularak yuvarlak halkalar halinde doğranır; tuz, zeytinyağ ve diğer baharat ilaveleriyle harmanlanıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye tek sıra halinde dizilerek önceden ısıtılmış 200 der.fırında kızarana 30 dak. kadar pişirilir.

Kızaran kabaklar servis tabağına alınarak arzuya göre sarımsaklı yoğurt eşliğinde sunulur.

Afiyet Olsun.




12 Haziran 2012 Salı

Kuru Domatesli Bulgurlu Semizotu Yemeği


Yazın en sevdiğim yemeklerindendir Semizotu, ekşi ekşi ve yanında bol sarımsaklı cacıkla nefis olur. Taze yaz dometesleriyle çok güzel olur ama ben kurutulmuş domatesin de yemeklere ayrı bir lezzet verdiğini düşündüğümden bu kez Kuru Domates de kullandım. Bir de böyle denemenizi özellikle tavsiye ederim.


Malzemeler:

* 1 bağ semizotu
* 1 adet kuru soğan
* 1 adet domates
* 1 kase kuru domates
* 1 kahve fincanı bulgur
* 1 tatlı kaşığı biber salçası
* 1 tatlı kaşığı domates salçası
* Zeytinyağ
* Tuz

Yapılışı:

Ayıklayıp yıkadığımız semizotunun iri ve kalın sapları minik minik kıyılarak bir kenara ayrılır, diğer kısımlar iri iri doğranır.

Kuru soğan yemeklik doğranarak zeytinyağda sarana kadar sotelenir. Ardından semiz otunun minik doğradığımız kalın sapları ileve edilerek bir ik kez çevrilir. Daha sonra salçalar ilave edilir, birlikte hafif kavrulunca, kuru dometesler eklenir üzerine kabuğu soyulup küçük küçük doğranmış domates ilave edilerek domatesler hafif suyunu salana kadar pişirilir. En son semizotunun iri dilimlediğimiz yaprak kısımlar ve tuz ilavesiyle karıştırılarak üzerini geçecek kadar da sıcak suyunu ekleyerek yemeğimiz kısık ateşte pişmeye bırakılır. Pişmesine 5 dak. kala 1 kahve fincanı bulgur serpilerek 5 dak. daha pişirilir ( bu aşamada gerekirse su ilevesi yapılmalıdır.)  ve ocaktan alınarak bir kenarda demlenmesi sağlanır.

Yemeğimizi servise sunacğımız zaman yanında bol sarımsaklı bir cacık tercih edilebilir.

Afiyet Olsun.



2 Haziran 2012 Cumartesi

Domatesli Semizotu Salatası


Ben bu salatayı aslında hep roka ile yaparım ve nefis olur, semizotu salatasını da hep yoğurtlu olanından yaparım. Ama pazardan aldığım semizotlarını biraz fazla bulunca ve yoğurtlusunu yemekten de bıkınca böyle deneyim dedim ve çok lezzetli bir salata oldu.

 Diyet yapanlar için yanında galeta ya da kepkli bisküvi ile tek başına kurtarıcı bir öğün de olabilir. Ya da isterseniz akşam yemeğinin yanında tamamlayıcı bir salata olarak tercih edebilirsiniz.



Malzemeler:

* Yarım demet semizotu
* 1 adet domates
* 1 edet kuru soğan
* 1 çorba kaşığı nar ekşisi
* Zeytinyağ
* Tuz, isot, sumak, kuru reyhan

Yapılışı:

Ayıklanmış ve yıkanmış semizotları iri parçalar halinde doğranır, domatesler küp küp, soğanlar ise yarım piyazlık doğranarak nar ekşisi, zeytinyağ, tuz ve arzuya göre diğer baharatların ilave edilmesiyle karıştırılarak servise sunulur.

Ben yanında kepek bisküvi yiyerek öğle öğünümü atlatmış oldum, hem lezzetli hem de doyurucuydu :)

Afiyet Olsun.