Kendime söyleyecek söz bulamıyorum :)) Hayatında peynir yemeyen ben... ve bu gün blogumda yayınladığım 4. peynir tarifim :)) (Diğer tariflerim burada )
Tulum peynirini yeni yayınladım ancak son bir iki aydır hemen hemen her hafta sonu yapıyorum çünkü eşimden özel sipariş alıyorum :)
- 2 lt. süt
- 2 çorba kaşığı sirke
- Kaya tuzu ( salamuralık - turşuluk tuz )
Yapılışı:
Süt bir tencereye alınarak kaynatılır ve kaynamaya başlayınca 2 çorba kaşığı sirke ilave edilerek sütün kesik kesik olması sağlanır bu şekilde 3 - 4 dak. daha kaynatılarak peynirin ve yeşilimsi suyun ayrışması sağlanır. Sonra tencere ocaktan alınarak bir kenarda ılınması beklenir hafif ılıyınca peynirimiz temiz bir bez torbaya alınarak iyice suyu sıkılarak biz süzgecin üzerine alınır ve üzerine bir ağırlık konarak 10 dak. kadar suyunu tamamen süzdürmesi sağlanır.
Suyu süzüldüğünden emin olunan peynir bez torbadan alınarak bir kasede ufalanır ve yeteri kadar kaya tuzu ilavesiyle harmanlanarak tekrar bez torbaya konur ( bu aşamada kalın bir tahta kaşıkla ya da tahta tokmakla bastırılarak iyice sıkıştırılıp) üzerine tekrar bir ağırlık konarak bir iki saat kadar bekletilerek peynirimiz hazırlanır.
Süre sonunda peynirimiz torbasından çıkarılarak soframızda yerini alabilir :) Yanında sıcak ekmek, zeytin ve çayı da unutmayalım.
Peynirin ikinci aşamada bez torba yerine varsa küçük bir plastik kaba da bastırabilirsiniz. Ayrıca peynirin daha dayanıklı olması için kaya tuzu kullanmanız gerekir, normal sofralık tuz erken bozulmasına yol açabilir. Ancak bir iki gün içinde bitirecekseniz normal sofralık tuz da kullanabilirsiniz. )
Peynirin ikinci aşamada bez torba yerine varsa küçük bir plastik kaba da bastırabilirsiniz. Ayrıca peynirin daha dayanıklı olması için kaya tuzu kullanmanız gerekir, normal sofralık tuz erken bozulmasına yol açabilir. Ancak bir iki gün içinde bitirecekseniz normal sofralık tuz da kullanabilirsiniz. )
Afiyet Olsun.