31 Ocak 2012 Salı

Tahin Soslu Nohut Piyazı


Ben Piyazı çok severim, özellikle de köftenin yanında bayılırım. Aslında Piyaz denince hep kuru fasulye piyazı akla gelir ama benim dolabımda her zaman haşlanmış nohut olur ve bu nedenle ben genelde nohutla yaparım piyazı.
Geçenlerde yine böyle piyaz hazırlarken aklıma humus geldi 'ne güzel oluyor nohutla tahinin karışımı' dedim :) Sonra Antalya'nın meşhur tahinli piyazı aklıma geldi. 'Benim nohutlu piyazım da tahinle çok güzel olur hattta daha güzel olur' dedim ve yaptım. Yanılmamışım tavsiye ederim.


Malzemeler:

* 1 su bardağı haşlanmış nohut
* 1 adet kuru soğan
* Bir tutam maydanoz
* Pul biber, Sumak, Tuz
* Zeytinyağ
* Limon suyu
* 1 kahve fincanı tahin

Yapılışı:
Haşlanmış nohut bir kaseye alınır, üzerine yarım halka şeklinde doğranmış soğan, ince kıyılmış maydanoz, zeytinyağ, limon suyu ve baharatlar ilave edilerek tüm malzemeler karıştırılır.
Hazırlanan salatamız servis tabağına alınıp üzerine bir kahve fincanı tahin gezdirilerek servise sunulur.

Afiyet Olsun.


Selva Meyveli İrmik


Geçen gün markette bu güzel paketleri görünce ilgimi çekti, yakından inceleyince Meyveli İrmik olduğunu öğrendim. Selva'nın yeni bir ürünüymüş. Portakallı,Muzlu, Çilekli ve Vanilyalı olmak üzere dört çeşidi var.
Selva'nın internet sitesine bir göz attım. İrmikler de kullanılan meyvelerin gerçek meyve ve aromanın doğal olduğunu yazıyordu.
Evde yeterli miktarda irmiğim olduğu için almadım ama en kısa zamanda Portakallı İrmikten alıp Portakallı İrmik Helvası, Muzlusuyla da Muzlu İrmik Tatlısı yapma niyetim var.
Aklınızda Bulunsun :)

27 Ocak 2012 Cuma

KÖRİLİ TAVUK


Köriyi özellikle tavuk yemeklerine çok yakıştırıyorum. O nedenle zaman zaman kullanıyorum. Farklı ve elit bir lezzet olduğunu düşünüyorum o nedenle özenle hazırladığım şeylere köri ilave etmek hoşuma gidiyor.


Malzemeler:

* 1 adet tavuk göğsü
* 1'er  çay kaşığı köri, pul biber, kekik
* Tuz
* Sıvıyağ
* Bir tutam maydanoz

Yapılışı:

Tavuk etleri küp küp doğranır ve sıvıyağda kızarana kadar kavrulur. Ardından 1 kahve fincanı su ilave edilerek su çekene kadar pişirilir. ( Su kavrulurken kuruyan tavukların yumuşamasını sağlıyor, tavsiye ederim. ) Ardından köri, pul biber, kekik ve kıyılmış maydanoz ilave edilerek karıştıtlır ve ocaktan alınır.
Ben lavaş ekemek üzerinde sunmayı tercih ettim. Pilav, makarna ya da sadece salata eşliğinde ikram edilebilir.

Afiyet Olsun.







26 Ocak 2012 Perşembe

BADEMLİ SARAY HELVASI


Saray Helvası benim küçüklüğümden kalma bir lezzet. Babam yapardı :) Sonraları ben de öğrendim ve canımız tatlı birşeyler çekince ya da misafir gelince yapmaya başladım, çok beğenilirdi. Hala da öyle bu helvayı kime ikram etsem bayılıyor, tarifini istiyor.
Adeta un kurabiyesi kıvamında şahane bir helva.
Bu kez bademlisini yaptım çok daha güzel oldu.
Özellikle tavsiye ettiğim bir lezzet.

Malzemeler:

* Yarım pkt. margarin ( ya da 125 gr. tereyağ )
* 2 su bardağı un
* 1 su bardağı pudra şekeri
* 1 çay bardağı çekilmiş badem
* 1 çay kaşığı tarçın

Yapılışı:

Margarin eritilir ve 2 su bardağı un ilave edilerek kavrulur.  Kavurma işlemi çok kısık ateşte yapılmalıdır. Helvamız beyaz bir helva olmalı ancak un çiğ kalmamalıdır. Helvayı ocaktan almaya 5 dak. kala çekilmiş badem eklenerek 5 dak. da birlikte kavrulur.
İstediğimiz kadar kavrulunca ocaktan alınarak toz tarçın ve 1 su bardağı pudra şekeri yavaş yavaş eklenir ve karıştırılır.

İlk sıcaklığı geçtikten sonra dondurma kaşığıyla sıkıca bastırarak şekil verilir.

Not: Kurabiye ya da helvalarda badem kullanırken genelde kabuklarını soyarlar ancak ben kabuğun da faydalı olduğunu ve hoş bir aroma kattığını düşünerek kabuklu kullanmayı tercih ediyorum.

Afiyet Olsun.




25 Ocak 2012 Çarşamba

Bulgurlu Kuru Domates Salatası

Geçen yıl kuruttuğum domateslerden çok az kalmıştı, bitiriyim dedim ama baktım ki gerçekten az yani bana yetmez :) Artırıyım diye kısırlık bulgur ekleme fikrim geldi :)  Doğru bir seçim yapmışım, kısır tadında şahane bir salata oldu.
Hem beş çayının yanında hem de kahvaltıda müthiş olur ama ne yazık ki benim kuru domateslerim bitti :(

Malzemeler:

* 1 kase kuru domates
* 1 çay bardağı ince bulgur
* Bir tutam maydanoz
* Bir adet kuru soğan
* 2 diş sarımsak
* Pul biber, kekik
* Zeytinyağ

Yapılışı:

Kuru domatesler yıkandıktan sonra sıcak suda yumuşayana dek haşlanır. Haşlandıktan sonra minik küpler şeklinde doğranır. Öte yandan ince bulgur üzerini geçmeyecek kadar sıcak suda 5 dak. bekletilir. Bu arada kuru soğan minik doğranır, maydanoz kıyılır sarımsak rendelenir.
Derin bir kasede domates, yumuşamış ince bulgur ve diğer tüm malzemeler ilave edilerek karıştırılarak salatamız hazırlanır.

Çay eşliğinde yemenizi tavsiye ederim:)

Not: Salatanıza tuz ilave ederken dikkatli olun. Benim kuru domateslerim çok tuzluydu haşlamama rağmen tuzu gitmemişti o nedenle salatada tuz kullanmadım.

Afiyet Olsun.



24 Ocak 2012 Salı

Tahin Helvalı Krep Dürüm


Şu krebin güzelliğini görüyor musunuz?
Benim için dünyanın en lezzetli ve en güzel krebi çünkü EŞİM yaptı :)
Geçen gece 'hadi krep yapalım' dedi :) 'Hadi' dedim :)
Yaptık. Birer tane Tahin Helvalı Dürüm olarak yedik ( nasıl olduysa tuttuk kendimizi :) )
Kalanları da ben sabah hallettim:) Tahin & Pekmez sürdüm yedim.

Sizin de kocanız bir gün krep yapmak isterse izin verin yapsın:) çünkü sabah kahvaltıda hazır krep yemek çok güzel bir duygu :)

Malzemeler:
  • 1su bardağı süt
  • 1 adet yumurta
  • 3 çorba kaşığı un
  • 1 çay kaşığı vanilya
  • Bir fiske tuz
Yapılışı:
Bütün malzemeler çırpılarak boza kıvamında bir karışım elde edilir. Karışımdan birer kepçe alınarak ısıtılmış teflon tavada önlü arkalı pişirilir.

Krepler tamamlanınca aralarına tahin helvası konarak dürüm şeklinde sarılır, servis tabağına alınarak pekmez damlacıklarıyla süslenir.

Not: Tavanızı ilk krep için çok az yağlayabilirsiniz daha sonrakiler için yağlamanız gerekmez. Ayrıca krepleri tatlı olarak tüketecekseniz karışıma vanilya ilave etmenizi tavsiye ederim. Ancak tuzlu malzemelerle dürüm yapacaksanız vanilya kullanmamanızı öneririm.

Afiyet Olsun.




23 Ocak 2012 Pazartesi

Misket Köfte


Özel davetlerde ara sıcak olarak sunulan bu minik köfteleri kendime hazırladım :) Köftecikleri kürdanlara batırınca hem yemesi kolay hem de sunumu şık oldu.
Ben bu kez salata eşliğinde yemayi tercih ettim ama sırada bir kaçamak yapıp makarna ve kızartılmış patatesle yeme planlarım var :)

Malzemeler:
  • 250 gr orta yağlı kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 çorba kaşığ ekmek içi ( ben ince bulgur kullandım )
  • 1 çorba kaşığı dolusu kekik ( lezzetin sırrı burda )
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • Tuz, karabiber
Yapılışı:

Aslında köftelerde bayat ekmek içi kullanımı alışıla gelmiş bir durumdur. Ancak ben bir süredir ekmek içi yerine ince ( çiğköftelik ) bulgur kullanmayı tercih ediyorum ve benim daha hoşuma gidiyor. Bunun için kullanacağım kadar ince bulguru 5 dak. üzerini geçmeyecek kadar sıcak suda bekletiyorum.

Yoğurma kabına aldığımız kıymanın üzerine rendelnemiş soğan, ıslatılmış ince bulgur ( ya da ekmek içi ) ve baharatlarımız ilave edilerek  yoğurulur. Harcımızdan misket büyüklüğünde parçalar alınarak yuvarlanır ve unlanmış tepsiye bırakılır. Kötelerimizin tamamı hazırlanınca unladığımız tepside hafif hafif sallanarak her taraflarının una bulanması sağlanır.

Ardından teflon bir tavada sıvıyağda kızarıncaya dek pişirilir.

Pişirilen köftelerimiz hafif soğuyunca kürdanlara batırılarak servise sunulur.

Afiyet Olsun.




5 Ocak 2012 Perşembe

Yoğurtlu Sebze Çorbası


Hem sağlıklı hem de değişik bir çorba istiyorsanız bu tarifi özellikle öneririm. Ben başka birşey yapmak üzere sebzeleri soyarken son anda bir karar değişikliğiyle yoğurtlu çorbaya çevirdim. İyi ki de yapmışım her öğün yenebilecek , son derece sağlıklı nefis bir çorba elde ettim.
Artık çorba listemize bir yenisi daha eklendi.

Malzemeler:
  • 1 adet patates
  • 1 adet kabak
  • 1 adet kuru soğan
  • 4 - 5 diş sarımsak
  • 4 çorba kaşığı yoğurt
  • 1 çorba kaşığı un
  • Sıvıyağ, Tuz
  • Kuru nane, pul biber , sıvıyağ ( üzeri için )
Yapılışı:

Kuru soğan yemeklik doğranır, patates ve kabak minik küpler şeklinde dilimlenir, sarımsaklar da bütün bütün ilave edilerek sıvıyağda sotelenir daha sonra üzerini geçecek kadar sıcak su ilavesiyle sebzeler yumuşayana kadar pişirilir. Sebzelerimiz yumuşayınca çorbamız el blendrından geçirilir. Bu arada yoğurt ve un biraz su ilavesiyle çırpılarak ayran kıvamına getirilir. Çorbadan azar azar alınarak ılıştırılır ve yoğurtlu karışım çorbaya ilave edilerek kıvamını verecek kadar su ilavesiyle kaynayana kadar karıştırılarak pişirilir. Kaynamaya başladıktan sora ateş kısılarak 10 dak. daha pişrilip ocaktan alınır ve tuzu ilave edilir.
Servise sunarken üzerine yağda yakılmış nane ve pul biber gezdirilerek ikram edilir.
Afiyet Olsun.

Not: * Sarımsak, çorbanın besin değerini artırdığı gibi hoş bir aroma da veriyor o nedenle özellikle tavsiye ederim. * Çorbamızın malzemelerini evde bulunan sebzelere göre artırıp eksiltebiliriz mesela varsa kereviz, pırasa, karnabahar gibi sebzeleri de ilave edebilirsiniz.