Ankara'nın Beypazarı ilçesi havuçları ve havuçtan elde edilmiş çeşitli ürünler ile meşhurdur. Bunlarda en çok ilgi göreni ise Havuç döneriymiş. Malatya'nın meşhur Kayısı Döneri gibi...
Dolapta bolca bulunan havuçları görünce acaba evde yapsam nasıl olur dedim ve deneme boy :) bir üretim gerçekleştirdim. Yöresel olarak 50 - 60 kg lık yapılan kocaman dönerlerin yanında benimki minyatür gibi kalır ama en az onlar kadar lezzetliydi.
Malzemeler:
- 4 adet havuç
- 5 çorba kaşığı toz şeker
- 2 çorba kaşığı pekmez ( şart değil )
- 1 tatlı kaşığı niasta
- 2 çorba kaşığı susam
- 2 çorba kaşığı ceviz içi
- 1 çay kaşığı tarçın
Yapılışı:
Havuçlar dışı kazındıktan sonra rendelenerek düdüklü tencereye alınır ve 1 su bardağı su ilavesi ile 15 dak. kısık ateşte pişirilir.
Ardından yumuşayan havuçlara toz şeker, pekmez ve çok az su ilave edilerek ( 1- 2 çorba kaşığı kadar ) eze eze karıştırılarak pişirmeye devam edilir.
Havuçlarımız tamamen ezilip macun kıvamına gelince 1 tatlı kaşığı nişasta 1 çorba kaşığı suyla ezilerek karışıma ilave edilir,tarçın, susam ve ceviziçieklenerek tamamen suyunu çekip sıkı bir macun haline gelene kadar ezerek pişirmeye devam edilir.
En son streç film serilmiş bir kaba ya da bardağa alınarak buzdolabında soğuması ve şekil alması sağlanır.
Soğuduktan sonra döner gibi dilimlenerek servise sunulur.
Afiyet Olsun.