- 2 su bardağı mısır unu
- 2 su bardağı normal buğday unu
- 125 gr tereyağ ( ya da margarin )
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 adet yumurta ( sarısı üstüne )
- 1 küçük pkt. toz salep karışımı ( tek fincanlık karışımlardan )
- 1 çorma kaşığı kuru maya
- 1 çay bardağı ılık su ( maya ve salep için )
- 1 çorba kaşığı sirke
Yapılışı:
İlk önce kuru maya ve toz salepi bir kaba alarak üzerine 1 çay bardağı ılık su dökerek karıştırıyor ve mayanın kabarması için 5 dak. bekletiyoruz.
Diğer tarafta mısır unu, normal un ve tuzu karıştırarak ortasını havuz gibi açıyoruz. Ortasına yumuşak tereyağ, sıvı yağ, sirke, yumurtanın akı ve kabaran maya salep karışımını ilave edip iyice yoğurarak poğaça hamurumuzu elde ediyoruz.
Hamurumuzu mayalandırmadan hemen ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak elimizde yuvarlıyor ve avcumuzun ortasıyla bastırarak hafif yassılaştırıp yağlı kağıt serilmiş tepsimize diziyoruz. Yaklaşık 30 dak. kadar sıcak bir ortamda mayalanmasını sağlıyor ve süre dolunca üzerlerine yumurta sarısı sürerek susam serpiyor ( ben bazılarına mısır unu serptim ) ve 200 der. fırında kızarana kadar pişiriyoruz.
Soğuk kış günlerinde sıcacık poğaçalarımızı yine sıcak salep ya da çay eşliğinde servise sunuyoruz.
Afiyet Olsun.