- 1 kg İstavrit
- 1 adet havuç
- 1 adet patates
- 1 adet soğan
- 4 adet sivri biber
- 4 -5 adet sarmsak
- 1 adet domates
- Yarım limon
- 1 tatlı kaşığı salça
- 2 adet defne yaprağı
- Tuz, kekik
- Zeytinyağ
18 Ekim 2009 Pazar
Sebzeli İstavrit Buğulama
14 Ekim 2009 Çarşamba
Saray Helvası
Un helvasını hepimiz biliriz. Evet bu da bir çeşit un helvası ama başka bişey hem de bambaşka :) Şimdiye kadar denemediyseniz en kısa zamanda mutlaka denemelisiniz. Hem pratik hem de son derece lezzetli. Aslında bu tarifi yayınlamakta oldukça geç kaldığımı düşünüyorum çünkü küçükken yemek yapmaya ilk heveslendiğim zamanlarda ilk öğrendiğim tariflerden biriydi Saray Helvası, ayrıca evliliğimin ilk zamanlarında da hemen hemen her hafta yaptığım bir lezzetti. Son zamanlarda farklı lezzetleri deneyince Saray Helvası unutuldu ama aklıma gelip yapınca uzun zamandır mükemmel bir lezzetten mahrum kaldığımızı farkettim.
Malzemeler:
- 1 pkt. margarin
- 4 su bardağı un
- 2 su bardağı pudra şekeri
- 1 çay kaşığı tarçın (isteğe bağlı)
Yapılışı:
Margarin eritilir ve 4 su bardağı un ilave edilerek yaklaşık yarım saat karıştırarak kavrulur. Kavurma işlemi çok kısık ateşte yapılmalıdır. Helvamız beyaz bir helva olmalı ancak un çiğ kalmamalıdır.
İstediğimiz kadar kavrulunca ocaktan alınarak toz tarçın ve 2 su bardağı pudra şekeri yavaş yavaş eklenmeli ancak hızla karıştırılmalıdır.
Daha sonra küçük bir tepsiye ( ya da borcama ) dökerek, düzleştirilmeli ve üzerine başka bir kab ila bastırarak iyice sıkılaştırılmalıdır. Sonra istediğimiz şekilde keserek bir süre soğuması için beklenmelidir.
İsteğinize göre üzerini süsleyerek servise sunabilirsiniz.
Afiyet Olsun.
13 Ekim 2009 Salı
Kestane Kebap
Evde Pudra Şekeri Yapımı
9 Ekim 2009 Cuma
EKMEK
- 2 su bardağı un
- 1,5 çorba kaşığı yoğurt
- 1 yumurta
- 1 tatlı kaşığı kuru maya
- Ilık su
- 1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı:
Un ve tuz karıştırılarak ortası havuz gibi açılır ve yoğurt, yumurta ve maya eklenir ve yavaş yavaş ılık su ilavesi ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur ve yaklaşık yarım saat mayalanmaya bırakılır.
Mayalanıp kabaran hamur büyükçe bir beze halinde, yuvarlakça, yağlı kağıt serilmiş tepsinin ortasına yerleştirilir ve üzerine ılık su sürülerek ( kurumaması için ) 30 - 40 dak tepsi mayası sağlanır.
Kabaran hamurun üzerine bıçakla hafif hafif ( hamuru söndürmeden ) çizikler atılır ve un serpilerek 200 der. ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir.
(Piştikten sonra hemen fırından çıkarmayıp 5 - 10 dak beklenirse daha sert kabuklu tok bir ekmek elde edilir. Hemen çıkarılırsa kabuk kısmı biraz yumuşuyor.)
Özellikle kahvaltı için tavsiye ederim.
Afiyet Olsun.