Şanlı Urfa'ya ait yöresel bir lezzet olan Şıllık Tatlısının kökeni Kürt mutfağına dayanmaktadır ve asıl adı
Şileki Tatlısıdır ancak zaman içinde söylenişi Şıllık Tatlısına dönmüştür.
Krep ( Hamur ) Malzemeleri:
- 1 adet yumurta
- 1 çay bardağı süt
- 2 yemek kaşığı un ( yaklaşık )
- 1 tatlı kaşığı sıvıyağ
- 1 yemek kaşığı şeker
- Bir fiske tuz
. İçi için 1 kase iri dövülmüş ceviz içi
Şerbet Malzemeleri:
- 1,5 su bardağı şeker
- 1,5 su bardağı su
Yapılışı:
Hamur için olan bütün malzemeler bir çırpma teli yardımıyla pürüzsüz bir hal alıp boza kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Sonra ısıstığımız küçük boy teflon tavaya ilk sefer için bir damla sıvıyağ sürülüp kepçeyle kper karışımları dökülür ve yayılarak önlü arkalı kızartılır.
Kreplerimiz hazırlarken biryandan da şeker ve suyumuzu tenceremize alarak kaynamaya başladıktan sonra 15 dak. daha kaynatıyoruz.
Sonra kreplerimizin içine 1 çorba sıcak şerbet döküp yayıyoruz ve hemen 1 çorba kaşığı ceviz içimizi de koyup kenarlarını katlayarak dürüm gibi sarıyoruz. Bütün kpeplere aynı işlemi yaptıktan sonra krepleri bir kaba güzelce dizip artan şerbeti de iyice ısıtıp üzerinlerine döküyoruz.
( Şıllık tatlısı yöresel olarak dürüm şeklinde sarılmaz, krepler üst üste aralarına ceviz serpilerek dizilir ve en son şerbet üzerinden dökülür ancak o şekide yemek zordur, cevizler dökülür. O nedenle ben dürüm olarak hazırladım. Ayrıca yöresel olarak karlı kış günlerinde şerbet yerine pekmezle de ikram edilebiliyor. )
Soğuduktan sonra tatlımız servise hazırdır arzuya göre kaymak ilavesi, pekmez ya da fıstık, ceviz ...vs. ile süsleyerek ikram edebilirsiniz.
Afiyet Olsun.