15 Ekim 2014 Çarşamba

Kara Üzüm Şerbeti


Üzüm başlıbaşına bir şifa kaynağı. Meyve olarak çok severim ama evde biraz fazla olunca sağlıklı, şifalı bir şerbet yapmak istedim. Gerçekten içimine doyum olmayan Anadolu kokan biraz da Osmanlı mutfağından örnek aldığım nefis bir şire oldu :)

Bizim üzümümüz rayihası olan, keskin bir üzümdü, siz de yapacak olursanız öyle bir üzüm tercih edin. Örneğin Kalecik Karası, Erzincan üzümü ya da bulabilirseniz Arapgir üzümünü tercih edin derim :) 

Malzemeler:
  • 1 kg siyah üzüm
  • 2 t su
  • 1 çay fincanı şeker
Yapılışı:

Üzümler yıkanır ve saplarından, çöplerinden tamamen arındırılarak tencereye alınır ve elimizle ( mıncıklayarak ) ezilir. ( Robottan geçirmiyoruz, çünkü çekirdeklerinin ezilerek acısının çıkmasını istemiyoruz ) 

Üzerine 1 çay fincanı şeker ilavesiyle yarım saat kadar şekerle üzümün özleşmesini bekliyoruz. Daha sonra üzerine 2 lt kadar soğuk su ilavesiyle ocağa alarak kaynamaya bırakıyoruz. 

Üzümler tamamen yumuşayıp, dağılana kadar kaynatıyoruz. Ardından ocaktan alarak soğuyana kadar bekletiyoruz ve soğuduktan sonra ince tel süzgeçten geçirerek cam şişelere alıyoruz. 

Şerbetimiz hazır :) Güzel bir börek ya da kurabiye eşliğinde nefis olur.

Afiyet Olsun.