28 Eylül 2014 Pazar

Domates Soslu Biber Turşusu

 
Domatesin erimiş nefis lezzeti ile cin biberin göz yaşartan acısı birleşince ortaya şahane birşey çıkıyor :) 
Biz bu turşuya özellikle bulgur pilavının yanında bayılırız. Aslında bidon bidon yapsam yeriz ama ben numunelik 2 kavonoz yaptım :) 
Turşuyu kuralı 3 hafta falan oluyor, dün açtım, şimdilik koklatıyorum, kıyamıyorum yemeye :P

 

Malzemeler:
  • 4 adet iri domates ( yumurta domates daha iyi oluyor )
  • 15 - 20 adet cin biber ( sayısı size kalmış )
  • Bir baş sarımsak
  • 1 kahve fincanı üzüm sirkesi
  • 2 çorba kaşığı tuz ( silme olacak )
Yapılışı:

Biberlerin sapları ayıklanır ve birkaç yerinden iğneyle delinir. 
Domatesler ( kabuklarını soymadan ) ve sarımsaklar hafif parçacıklı kalacak şekilde birlikte robottan çekilir.
Derin bir kasede çekilmiş domates, bütün biberler, sirke ve tuz ilaesiyle harmanlanarak kavonozlara paylaştırılır.
Üzerlerini örtecek şekilde sızma zeytinyağ gezdirilerek kavonozlar sıkıca kapatılır ve güneş almayan serin bir yerde 10 - 15 gün bekletilir.

Süre sonunda turşumuz hazırdır. Buzdolabında saklayarak yemeklerin yanında ikram edebilirsiniz.

Özellikle kurufasulye ve bulgur pilavının yanında tadına doyum olmaz benden söylemesi :)

Not: 
* Domatesin asidinden dolayı turşumuz taşabilir. O nedenle kavonozlara paylaştırırken üzerlerinde 2 parmak kadar boşluk bırakılmalıdır. 

* Genelde bu turşuyu yaparken biberlerle birlikte robottan çekip Ezme Turşu şeklinde yapılıyor, o da çok güzel oluyor ama biz biberleri bütün yemeyei sevdiğimiz için bütün bıraktım, siz isterseniz onları da domateslerle birlikte robottan çekebilirsiniz. 

Afiyet Olsun.
  

5 Eylül 2014 Cuma

Kışlık Domates Püresi



 Aslında öyle aman aman kış hazırlığı yapan biri değilim. Ufak tefek nane falan kuruturum ama konserveymiş, bidon bidon turşuymuş, derin dondurucuya poşet poşet sebze doldurmaymış... gibi olaylar pek girmem.
Çünkü zaten iki kişiyiz ve kış mevsiminin de kendine göre yenecek sebzeleri var. Her mevsimde taze fasulye, patlıcan, bamya yemek zorunda değiliz :) sonra pırasa, karnabahar ,brokoli bize küser :)
Ama domates evde bayaaa bir fazlaydı ben de çürümeden püre yapıp kışın kızartma ya da makarnaya sos olarak kullanırım diye ufak çaplı bir kışlık hazırladım :)
 

Malzemeler:
  • 2 kg domates ( Tarla Domatesi )
  • Tuz ( Kaya tuzu )
Yapılışı:

Domateslerin kök kısmı çıkarılır ve kabuğu soyulmadan 3 - 4 parçaya dilimlenerek mutfak robotuna alınır.Biraz parçacıklı kalacak şekilde robottan çekilerek tencereye alınır. 


Önce yüksek ateşte, kaynamaya başladıktan sonra orta ateşte ara sıra karıştırılarak suyunu çekinceye kadar pişirilir. İstenilen kıvamı alınca yetrei kadar kaya tuzu ilavesiyle karıştırılarak ocaktan alınarak soğumaya bırakılır.
Soğuduktan sonra kullanılacak kadar porsiyonlara ayrılarak buzdolabı poşetlerine paylaştırılır ve yassılaştıralarak ( çözülmesi daha kolay oluyor ) derin dondurucuya kaldırılır.

Not: İsterseniz soğutmadan sıcakken kavonozlara paylaştırıp kapağını sıkıca kapatıp kavonozu ters çevirerek konserve yöntemiyle de saklayabilirsiniz. Benim derindondurucu boş olduğu için poşetle dondurma yöntemini tercih ettim. )

Kışın kızartma ya da makarna yapınca çözdürüp, hafif ısıtarak sos olarak nefis oluyor :)

Afiyet Olsun.


4 Eylül 2014 Perşembe

Güveçte Zeytinyağlı Taze Fasulye


Toprak kapta ağır ağır pişen yemeğin tadı ayrı oluyor.
Herzaman etlisini, tavuklusunu yapardım taze fasulyenin güveçte... ama bu kez Ege usulü zeytinyağısını yapıyım dedim. Lezzeti de görüntüsü de bir başka olmuştu.
 

Malzemeler:
  • 1 kg taze fasulye
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet domates
  • 5 - 6 diş sarımsak
  • Zeytinyağ
  • Tuz
Yapılışı:

Güvece sırasıyla yemeklik doğranmış kuru soğan, parmak parmak dilimlenmiş taze fasulye, ayıklanmış sarımsaklar( bütün olarak ) ve kabukları soyulup küp küp doğranmış domatesler kat kat dizilir en üzerine yeteri kadar tuz, 1 çay kşığı toz şeker ve 1 çay bardağı kadar zeytinyağ gezdirilerek üzeri aleminyum folyo ile kapatılarak ocağa alınarak kısık ateşte yaklaşık 2 saat kadar pişirilir. ( Pişirme süresi fasulyenin cinsine göre değişebilir )

Yanında cacık ile nefis gider benden söylemesi :)

Afiyet Olsun.