18 Haziran 2014 Çarşamba

Nane Nasıl Kurutulur



Geçtiğimiz günlerde komşumuz Kadriye Abla elinde bir kucak dolusu nane ile kapımızı çaldı :)
Mis kokulu, tazecik köy nanelerini görünce anladım memleketten geldiğini :)
Annesi Fatma Teyze köyündeki bahçesinden bana göndermiş, tabii bunu duyunca çok sevindim. 
Hacı Fatma Teyze ne zaman köyünden birşeyler getirse sağolsun beni de unutmuyorlar :) ben de çok mutlu oluyorum :)

Naneler bize göre biraz fazlaydı. Eşim taze naneyi bulunca 'hadi biraz yıka da limonla getir, yiyelim' dedi. Birazını öyle yaptık taze taze üzerine limon sıkıp yedik. (Biz öyle severiz)
Baktım yemekle bitecek gibi değil, kalanını da kurutuyum dedim. Yazın Soğuk Çorba, cacık...vs.  yapınca üzerine serperiz diye.


Ben dışarıdan alınan kuru naneleri sevmiyorum, iyi yıkanmadığını ve sapıyla çöpüyle kurutulduğunu düşünüyorum. O nedenle her sene kendim kurutuyorum. 

Memlekete gittiğimizde bazı hanımların naneyi yıkayıp saplarından ayırmadan demetiyle kurutupdaha sonra öğüttüğünü gördüm ama o da benim içime sinmiyor çünkü sap kısımları sert olduğu için yerken insanın ağzına batıyor. O nedenle ben kendi usulümü anlatmak istiyorum :)

Naneleri yaprak yaprak ayırdım. Sap kısmını hiç bırakmadım. Daha sonra bol suda 2 - 3 defa yıkayıp süzdürdüm. Suyu tamamen süzülünce temiz bir bezin üzerine balkona serdim. Balkonun camını sürekli açık tuttum ki hava alarak güzel kurusun diye. Tamamen hepsi kuruyunca mutfak robotundan çektim ama bazen elimde öğütüp, kevgirden geçirdiğim de olur. Sonra cam kavanoza koydum :)

Nane kuruturken önemli olan güneş almaması, güneşte kurutulursa nene kararır. Yeşil naneleriniz olmasını istiyorsanız gölgede ama açık havada ya da hava alan balkon türü yerlerde kurutmalısınız.

Afiyet Olsun.


1 Haziran 2014 Pazar

Patates Yemeği


Tencere yemekleri ne de güzeldir...
Sanki ocakta kaynayan yemek değil de sıcaklıktır, samimiyettir, huzurdur...
Evlerimizi, ocaklarımızı yemeksiz bırakmayalım bereketi kaçar...

Hele de Patates Yemeği...
Her bütçeye uygun... her evde pişen.. doyurucu... missss gibi Anadolu kokan ne güzel bir yemektir.
Uzun zamandır pişirmiyordum. Geçenlerde sepetteki patatesleri fazla görünce salatasını yapmak niyetiyle mutfağa girdim ama sonra 'ne salatasıymış, şöyle sıcacık suluca yemeğini yapıyım da karnımız güzelce doysun' dedim :) Ne iyi yapmışım :) 

Malzemeler:
  • 5 adet patates
  • 1 adet kuru soğan
  • 150 gr kıyma
  • 2 adet kırmızı biber ( kapya )
  • 2 adet acı kırmızız cin biber
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • Zeytinyağ ( ya da tereyağ )
  • Tuz
Yapılışı:

Yemeklik doğranmış kuru soğan ve küp küp doğranmış kırmızı biber zeytinyağda kavrulur, pembeleşince kıyma ilave edilerek karıştıra karıştıra kavurmaya devam edilir. Ardından biber ve domates salçaları ilave edilerek biraz daha kavrulur.Daha sonra kabukları soyulup küp doğranmış patatesler eklenerek bir iki dakika karıştırılır ve kırmızı cin biber, tuz ve yeteri kadar sıcak su ilavesiyle kısık ateşte pişmeye bırakılır. Patateslerimiz yumuşayınca yemeğimiz hazırdır.

Bir de yanında bulgur pilavı ve ayran yaparsanız ve turşu ile ikram ederseniz sıcacık soframız hazır demektir :)

Afiyet Olsun.