19 Ocak 2014 Pazar

Fırın Makarna

 Bu Fırın Makarna, ustasından :) yani eşimden :)
Bence ya hemen mutfağa gidip tarifi uygulayın ya da kağıdı kalemi alıp en kısa zamanda yapmak üzere bir kenara not edin :)
Aslında peynirli olduğu için ben yiyemedim ama bir tepsi makarnayı iştahlı iştahlı yemesine bakıp bir de fırından çıkınca yememek için kendimi zor tuttuğum enfes görüntüsünden yola çıkarak şahane bişey olduğunu anladım :)
Bir dahakine bana kıymalısını yapacakmış :)


Malzemeler:
  • 1 paket fırın makarnalık çubuk makarna :) ( kalın olanından )
  •  1 su bardağı beyaz peynir rendesi
  •  1 su bardağı kaşar peyniri rendesi 
Beşemal sos için:
  • 125 gr. ( yarım paket ) tereyağ
  • 3 çorba kaşığı un
  • 3,5 su bardağı süt
  • 2 adet yumurta
  • Tuz, karabiber
Yapılışı:

Makarnamız tuzlu suda yumuşayana kadar haşlanır ( Aynı normal makarna gibi :) )

Diğer tarafta 3 çorba kaşığı un eritilmiş tereyağda çiğsi kokusu gidene kadar, beyaz kalacak şekilde kavrulur. Un kavrulunca üzerine 3, 5 su bardağı soğuk süt ilave edilerek karıştırılır ve ince boza kıvamında bir sos olunca ocaktan alınarak tuz ve karabiber ilavesiyle lezzetlendirilir. Sosumuz ılıdıktan sonra içine yumurtalar kırılarak karıştırılır.

Haşladığımız makarna, hazırladığımız beşam sosun yarısı, beyaz peynirin tamamı ve çok az kaşar peynir eklenip  iyice harmanlanarak tabanı yağlanmış bir tepsiye düzgünce yerleştirilir. Üzerine beşamel sosun diğer yarısı heryerini kaplayacak şekilde dökülerek önceden ısıtılımış 200 der. fırına sürülür. Beşamel sos kızarmaya başlayınca üzerine kalan kaşar peynirin tamamı yayılarak serpiştirilir ve tekrar fırınlanır.

Kaşar peyniri eriyip, nar gibi kızarınca fırından çıkarılır ve ılımaya bırakılır. ( Hemen keserseniz dağılır. )

Makarnamız ılıdıktan sonra dilimlenerek servise sunulur.

Afiyet Olsun.

8 Ocak 2014 Çarşamba

Pekmezli Ayva Tatlısı


Bugün öyle bir tarifle geldim ki...hani cana can kana kan katan cinsten :)
Geçtiğimiz Eylül - Ekim aylarıydı yani Anadolu'da kış hazırlıklarının büyük bir kısmının yapıldığı zamanlar, annemler memlekete gitmişlerdi. Memleketteki Şirin Yengem bana bir kavanoz bu tatlıdan göndermişti. Tatlıyı yedik yerken de bayıldık ama ne olduğuna bir türlü karar veremeden ( bakarmısınız cahilliğimize... doğal lezzetlerden bihaberiz :( ) bitti :( Sonradan pekmezin içinde kaynatılmış ayva olduğunu öğrendik :) ama tadı aklımızdan gitmiyor bir türlü, hatırımıza geldikçe yalanıp, yutkunup duruyoruz :)
Aslında bu tatlı, yöresel olarak bağ bozumu zamanında üzüm pekmezi kaynatma esnasında yapılıyormuş yani pekmez kaynatılırken ayvalar içine atılıyormuş tabii şehir ortamında ve bu mevsimde pekmez yapma gibi bir olanağım olmadığından elim kolum bağlanmıştı ama ben durdum duramadım :) ben bunu yaparım dedim:) Evde doğal pekmezimiz de vardı ayvamızda... yaptım nefiss oldu.

Özellikle tavsiye ediyorum. Kış bitmeden mutlaka siz de denemelisiniz.

Malzemeler:
  • 3 adet ayva
  • 1 su bardağı su
  • 1,5 su bardağı pekmez
  • 1 adet çubuk tarçın ( ben uydurdum :) )
Yapılışı:

Ayvalar soyulur, çekirdek kısımları temizlenir ve iri küpler şeklinde dilimlenerek tencereye alınır.1 su bardağı su ve 1 adet çubuk tarçın ilavesiyle pişmeye bırakılır. 
Yaklaşık 5 - 6 dak. sonra 1,5 su bardağı pekmez eklenerek  ayvalar yumuşayana kadar çok kısık ateşte pişirilir. Soğuduktan sonra ceviz eşliğinde servise sunulur.

Biz akşamları Ayva Tatlısı olarak yiyoruz. Sabahları da kahvaltıda Ayva Reçeli olarak.. :)