31 Ocak 2013 Perşembe

Pratik Çiğ Köfte ( Mutfak Robotunda )


Artık çiğ köfte yaptırmak için erkek gücüne gerek yok :)) mutfak robotları bu işi görüyor hem de fazlasıyla  :)) resmen çiğ köftenin canını okuyor :) 

Kısır yapmak için köftelik bulguru ıslattığımda aslında bulgurun çiğ köfteye daha uygun olacağını düşündüm ama hiç de çiğ köfte yoğuracak halim yoktu. Bir anda mutfak robotunda hamur yoğruluyo da çiğ köfte niye olmasın dedim ve yaptım oldu hem de çok güzel oldu.

Özellikle ve şiddetle tavsiye ederim.

Malzemeler:

  • 2 su bardağı köftelik bulgur
  • 2  kuru soğan
  • 1 baş sarımsak
  • Yarım demet maydonoz
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 2 çorba kaşığı dom. salçası
  • 1 çorba kaşığı pul biber
  • 1çorba kaşığı isot (Urfa biberi )
  • 1 çorba kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı çemen tozu
  • 1 çorba kaşığı sumak
  • 3 - 4 çorba kaşığı nar ekşisi
  • 1/2 limon suyu
  • 1 çay bardağına yakın zeytinyağ
  • Tuz, Karabiber
Yapılışı:

İnce, köftelik bulgur üzerini geçmeyecek kadar sıcak su ile ıslatılarak 5- 10 dak. şişmesi için bekletilir.

Diğer tarafta kuru soğan  ve sarımsak robottan çekilir. Üzerine yumuşatılmış bulgur, salçalarımız, tuz ve baharatlar ilave edilerek soğanla birlikte robottan geçirilir. İstenilen kıvama gelince ince kıyılmış maydonoz ve arzuya göre minik minik doğranmış taze soğan, zeytinyağ, nar ekşisi ve limon suyu ilavesiyle yoğrulur. 
Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak avuç içinde sıkmak suretiyle köfteler hazırlanır.

Çiğ köfte marul, maydonoz ve özellikle de ayran olmadan olmaz, benden hatırlatması :)

Afiyet Olsun.


30 Ocak 2013 Çarşamba

Fırında Köfteli Pırasa


Fırın yemeklerine bayılıyorum. Kavurdu, çevirdi yok :)) Bütün malzemeleri kat, karıştır, sür fırına:) bu kadar basit. 
Yemeği yaparken baktık kokular nefis, eşim de yanlız yemeyelim ara da annemlere götürelim dedi :) Ben de öyle yaptım, annemler de pırasayı hep tencerede zeytinyağlı yaparlar yani böylesini hiç yememişlerdi onların da çok hoşuna gitti ailece yedik :) 
Eşim çok acıkmış olduğumuzdan  bir iyilik yaptım ve yemeğin pişmiş halini fotoğraflamadım :))))) aksi halde fenalık geçiriyor :))

Siz de yapın sevdiklerinizle paylaşın :)


Malzemeler:
  • 6 dal pırasa
  • 2 adet havuç
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet patates 
  • Sıvıyağ
  • Tuz, kekik, pul biber
Köftesi için:
  • 200 gr. kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 çorba kaşığı bayat ekmek içi
  • Kekik, pul biber, tuz, karabiber
Yapılışı:

İlk olarak kıyma, rendelenmiş soğan, bayat ekmek içi, tuz ve diğer baharatlar harmanlanarak yoğurulur ve köfte harcımız  hazırlanır. Hazırlanan karışımdan erik büyüklüğünde parçalar alınarak minik parmak şeklinde köfteler yapılır.

Daha sonra borcama ( ya da tepsiye ) pırasalar 1 cm verev olarak, havuç halka halka, patates ve kırmızı biber küp küp, kuru soğan yemeklik doğranır, üzerinden bir miktar sıvı yağ gezdirilir, tuz ve arzuya göre baharat ilavesiyle harmanlanarak tepsiye yayılır.

Sebzelerin aralarına yer yer minik köfteler yerleştirilip 1 çay fincanı sıcak su ilavesiyle borcamın üzeri aleminyum folyo ile kaplanarak önceden ısıtılmış 200 der. fırında ( yaklaşık 40 dak. ) pişirilir.

Yemeğimizi sıcak sıcak servise sunabiliriz.

Afiyet Olsun.







29 Ocak 2013 Salı

Köfteli Karnıbahar


Nihayet evime, yerime, yurduma kavuştum :)) 
Uzunca bir süredir Ankara'dan evimden, ailemden uzakta Malatya'da yaşıyorduk, Anadolu'nun bu güzel şehrinde, 'kayısı diyarında' çok güzel günlerimiz geçti , yeni yerler, yeni insanlar, yeni kültürler tanımak çok güzelmiş, bizim için farklı bir deneyimdi :)  
Ama bir o kadar da gurbet ve özlem dolu günlerimiz oldu. 
Böyle zamanlarda bizi Malatya'nın yemyeşil mesire alanları, ara sıra kaçtığımız Karakaya Baraj kenarı, Kömürhan Kavurmacısı , şehir merkezindeki büyük parkları ve oralarda yediğimiz gözlemeleri, tadına doyamadığımız yağlı katmerleri, mahalle fırınlarından aldığımız sıcacık pideleri ve tepsi yemekleri, bol ve ucuz pazarları, adım başı rastladığımız halka tatlıcıları, Sürgü'de yediğimiz alabalıkları, istediğimiz anda fırına gönderip afiyetle yediğimiz köz patlıcanları, çarliston biberleri ve tabiiii ki kayısısı teselli etti :))))

Ankara'ya yerleşme ve tekrar adaptasyon süreci ve beraberinde gelen soğuk algınlığı döneminden sonra artık yavaş yavaş yemek yapmaya başladım :) Şimdiye kadar annemlerden ya da hazır yemeklerden otlanıyoduk :)  ama artık kendi ev yemeklerimi yapıcam inşallah :)

Malzemeler:
  • 1 küçük boy karnıbahar
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet kırmızı biber
  • 1 çorba kaşığı salça
  • Tuz
  • Sıvıyağ
Köftesi için malzemeler:
  • 200 gr kıyma
  • 1 adet kuru soğan 
  • Tuz, karabiber, pul biber
  • 2 çorba kaşığı ekmek içi 
Yapılışı:

İlk olarak kıyma, rendelenmiş soğan, bayat ekmek içi, tuz ve diğer baharatlar harmanlanarak yoğurulur ve köfte harcımız  hazırlanır. Hazırlanan karışımdan minik misket köfteler yapılır.

Daha sonra yemeği pişireceğimiz tencerede, bir miktar sıvıyağ ile köfteler kızartılır ardından minik doğranmış kuru soğan ve ince kıyılmış kırmızı biberler ilave edilerek birlikte sotelenir sonra 1 çorba kaşığı salça ilave edilerek karıştırılır ve en son çiçek çiçek ayrılmış karnıbahar, tuz ve yemeğin üzerini örtecek kadar sıcak su ilavesiyle pişmeye bırakılır. 

Karnıbaharlar yumuşayınca yemeğimiz hazır demektir. Yemeğimizin üzerini kıyılmış maydonoz ile süsleyerek servise sunabilirsiniz.

Afiyet Olsun.