29 Ekim 2012 Pazartesi

İstavrit Tava


 
İstavritin, hamsinin en bol ve ucuz olduğu bu günlerde sık sık balık yemeye çalışıyoruz, özellikle hafta sonları balık günümüz gibi oldu :) bu durum her yönden işime geliyor çünkü eşim pişiriyor ben yiyorum :))) Tabii salata benden, bazen onda da kolayına kaçıp taze yeşilliklerle bir söğüş yapıp kenara çekiliyorum :))
 
 
Malzemeler:
  • 1 kg istavrit
  • 1 çay bardağı mısır unu
  • Tuz
  • Sıvıyağ
Yapılışı:
 
Ayıklanıp yıkanmış istavritlerin suyu süzdürüldükten sonra tuz ilave edilmiş mısır ununa bulanarak sıvıyağ ısıtılmış kızgın teflon tavaya dizilir, önce bir tarafı daha sonra çevrilerek diğer tarafı kızartılır yemeğimiz hazır :)
 
Not: Hamsi ve istavrit pişirirken bizim gibi tavada kızarmış olanı seviyorsanız bir balık tavası alın derim. Her yerde satılan kapaklı balık tavalarında çevirme işi çok daha pratik oluyor benden söylemesi :)
 
Balıklarınızı ikram ederken güzel bir mevsim salatası ya da roka, tere, taze soğan gibi yeşillikler eşliğinde sunabilirsiniz.
 
Afiyet Olsun.
 
 



6 Ekim 2012 Cumartesi

Patlıcan Dizme


 
Patlıcanlar dizim dizim dizildi
Domatesler süzüm süzüm süzüldü :))
 
Hem sunumuyla güzel hem de çok lezzetli bir yemek düşünüyorsanız bu tarif tam size göre... Porsiyonlar halinde ikram edebileceğiniz gibi sofranın ortasında büyük bir servis tabağıyla da getirip gözlere hitap edebilirsiniz.
 
Yapımı oldukça pratik, biraz patlıcanları kızartmak oyalıyor onun dışında herşey çok kolay, Patlıcan Musakkayı andırsa da görselliğiyle farklı bir yemek tavsiye ederim.
 





Malzemeler:
  • 6 adet küçük bostan patlıcan ( yuvarlak top patlıcan )
  • 150 gr. kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 4 - 5 adet sivri biber
  • 3 adet domates
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • Tuz, pul biber
  • Zeytinyağ ( kızartmak için )
Yapılışı:

Bostan patlıcanlar alaca soyulduktan sonra elma dilimi şeklinde 4 parçaya kesilir ( büyükse 6 parça da olabilir ) ardından bol zeytinyağında çok karartmadan kızartarak havlu kağıdın üzerine alınır.
 
Diğer tarafta kuru soğan yemeklik doğranır, sivri biberler kalınca dilimlenir ve zeytinyağında hafif sotelenir, soğanlar sararmaya başlayınca kıymayı ilave edilerek kavurlur. Kıymalar pişmeye başlayınca salçalarımızı ekleyerek tuz ve pul biber ilavesiyle karıştırarak ocaktan alınır.
 
Şimdi sıra patlıcanları dizmeye geldi :) Uygun ebattaki bir karnıyarık ( pilav ) tenceresinin tabanına kızarttığımız patlıcanlar dizilir, üzerine hazırladığımız kıyalı harç gezdirilir ve en son üzerine kabuklarını soyup küp küp doğradığımız domatesleri dizilerek kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişmeye bırakılır. Domatesler yumuşayıp suyunu çekince ( hafif suyu kalabilir ) ocaktan alınır.
 
Daha önce de belirtttiğim gibi porsiyonlar halinde ayrı tabaklara ya da büyük bir servis tabağına alarak sunabilirsiniz. Hatta kendinize güveniyorsanız yemeği güzel bir tepsiye ters de çevirebilirsiniz etrafını pirinç pilavı ile süsleyerek muhteşem bir yemek elde edebilirsiniz.
 
Afiyet Olsun.