29 Eylül 2012 Cumartesi

Mısır Unu Helvası


 
Normal undan helva olur da mısır unundan niye olmasın diye düşünürken bir de Tv programında karşıma bu helva çıktı ve yapmayı düşündüğüm helvayı biranönce denemek istedim.
 
Düşündüğümden çok daha güzel bir lezzet çıktı ortaya, özellikle ve kesinlikle sizlere de tavsiye ederim.
 
 
Malzemeler:
 
  • 2 su bardağı mısır unu
  • 150 gr tereyağ
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su

Yapılışı:

İlk olarak 1,5 su bardağı şeker ve 2 su bardağı suyu ocağa alarak bir taşım kaynatıyoruz ve bir kenarda ılıması için bekletiyoruz.

Diğer tarafta tereyağı eriterek mısır ununu ilave ediyoruz ve unumuz kahverengimsi olana dek kısık ateşte ve sürekli karıştırarak kavuruyoruz. Unumuz istediğimiz rengi alınca ılımaya bıraktığımız şerbeti ilave ederek sürekli karıştıra karıştıra helva kıvamını alana dek kısık ateşte pişirmeye devam ediyoruz. ( Bu esnada helvamız yağını dışa verebilir endişelenmeyin dinlendirme aşamasında yağı geri çekiyor )

Arzuladığımız kıvama ulaşınca acaktan alarak üzerine bir bez örterek kapağını kapatıp yarım saat kadar dinlendiriyoruz.

Daha sonra isterseniz kaseyle isterseniz kaşık kaşık ya da kalıpla şekillendirerek servis tabağına alabilirsiniz.

Afiyet Olsun.




25 Eylül 2012 Salı

Domatesli Hamsi Buğulama



 
 
Balık sezonu açıldı :) gerçi bizim için hiç kapanmaz yazın bile sık sık Alabalık yeriz ama mevsiminde yenilen tazecik deniz balıklarının yeri ayrı.
 
Bizim evin favorisi hamsidir başta tavası olmak üzere her çeşidine bayılırız. Ben pratik olduğu için bir de tavada çevirme derdi olmadığı için buğulamasını da çok severim, genelde sade yaparım ama bu kez tereyağlı ve domatesli yaptım şahane oldu özellllikle tavsiye ediyorum.
 
 
Malzemeler:
  • 1 kg hamsi
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 adet iri domates
  • Birkaç dal maydonoz
  • Limon dilimleri
  • Tereyağ
  • Tuz
 
Yapılışı:

Kuru soğan yarım ve ince halkalar şeklinde doğranarak tencerenin tabanına döşenir üzerine sırasıyla ayıklanıp yıkanmış hamsiler dizilir onun üzerine rendelenmiş domates, maydonoz yaprakları limon dilimi ve en üzerine de tereyağ parçacıkları serpiştirilerek 1 çay bardağı su ilavesiyle kapağı kapalı olarak çok kısık ateşte yarım saat pişirilir. Arasıra suyu kontrol edilerek gerekirse azar azar su ilavesi yapılabilir. Yarım saat sonunda tenceremizde su kalmamış ama dibi de tutmamış olmalıdır. Ocaktan alınarak scak sıcak servise sunulur.

Yanında roka, nane, maydonoz ...vb yeşillikleri de ikram etmeyi unutmayın:)

Afiyet Olsun.




 



19 Eylül 2012 Çarşamba

Etli Kuru Fasulye

 
 
Anadolu sofralarının baştacı, Geleneksel Türk Mutfağının en özel yemeklerindendir Kuru Fasulye, Nohutla adı birlikte anılsa da benim içi yeri ayrıdır. Hele bir de yanında Pirinç pilavı,turşu ya da kuru soğan varsa değmeyin benim keyfime :)
 
 
Malzemeler:
  • 2 su bardağı kuru fasulye
  • 200 - 250 gr kuşbaşı et
  • 1 adet kuru soğan
  • 3 adet sivri biber
  • 1 tatlı kaşığı ( tepeleme ) biber salçası
  • 1 çorba kaşığı ( tepeleme ) domates salçası
  • 1 çorba kaşığı tereyağ
  • Sıvıyağ
  • Tuz, pul biber
Yapılışı:
 
Kuru fasulye bir gün öncesinden yıkanarak sıcak suda bekletilir ( bir gece ya da en az 8 saat beklemelidir )
 
Diğer tarafta kuşbaşı etler, tereyağ ve sıvıyağ karışımında suyunu salıp çekinceye kadar kavrulur ( eğer sert dana eti kullanıyorsanız biraz sıcak su ilavesiyle ön pişirme yapabilirsiniz ) Etler suyunu çekince yemeklik doğranmış kuru soğan ve küp doğranmış sivri biberler ilave edilerek soğanlar sararıncaya dek kavurulur daha sonra salçalar ve pul biber eklenerek hafif sotelenir. En son süzdüğümüz kuru fasulye ve  tuz ilave edilip yemeğin üzerini geçecek kadar sıcak su eklenerek pişmeye bırakılır.
 
Yemeğimizi pişirmek için düdüklü tencere zaman ve enerji tasarrufu açısından tercih edilmelidir. Ayrıca düdüklüde pişen yemek, pişerken kapağı sık açılmadığı için lezzetini içinde tutar ve daha güzel olur.
 
Yemeğimiz piştikten sonra zamanımız varsa yarım saat kadar dinlendirmek lezzetini artıracaktır ayrıca servise sunarken yanına Pirinç Pilavı yapmanızı ve varsa turşu eşliğinde sunmanızı tavsiye ederim :)
 
Afiyet Olsun.
 
 
 
 


Yoğurtlu Pazı Kavurması

 
 
Yoğurtlu Pazı benim en lezzetli kurtarıcı yemeğimdir, Özellikle kışın kavurur hazır bulundurmaya çalışırım ve bazen hazır kavrulmuş pazıyı gözleme yaparım bazen de böyle yoğurtlar yerim, çok hoşuma gider.
 
Aslında benim için başlı başına bir yemektir ancak bazen davet sofralarınızı tamamlayıcı bir ikramlık olarak da hazırlıyabilirsiniz.
 

Malzemeler:
  • 1 bağ pazı
  • 1 adet kuru soğan
  • Tuz, pul biber, kekik
  • Sıvıyağ
Üzeri için:

*1 kase yoğurt        *3- 4 diş sarımsak
*1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber      *Sıvıyağ

Yapılışı:
 
Kuru soğan yemeklik doğranır ve sıvıyağda ( tercihen zeytinyağ ) sotelenir, soğanlar sararmaya başlayınca ayıklanıp yıkanarak birer santin kalınlığında doğranmış pazı yaprakları ( sap kısımları daha küçük doğranırsa daha iyiolur ) ilave edilerek ara sıra karıştırmak suretiyle kısık ateşte suyunu salıp çekinceye kadar kavrulur, pazılar suyunu çekip yumuşayınca tuz ve arzuya göre baharatlar ilave edilerek ocaktan alınır.
 
Pazı kavurmamaız hafif ılıyınca üzerine hazırladığımız sarımsaklı yoğurt ve en üste de yağda yakılmış toz kırmızı biber gezdirilerek servise sunulur.
 
Ben ve eşim bunun yanında kuru ya da taze soğanı çok yakıştırırız varsa köy yufkası eşliğinde de mükemmel oluyor benden söylemesi :)

Afiyet Olsun.

 


 


14 Eylül 2012 Cuma

Lavaş Gözleme


 
Geçenlerde yaptığım Patates Kavurmasından artınca dolapta biraz da hazır lavaşım vardı ben de pratik bir gözleme yapıyım dedim. Bu kadar da pratik olacağını düşünmemiştim :) 5 dak. pişirdim yedim :))
 
Özellikle kahvaltıda ya da acil misafir geldiğinde hemencecik yapıp ikram edilebilecek nefis bir lezzet. Bence siz de dolabınızda bu hazır lavaşlardan bulundurun ve elinizin altındaki malzemelerle bir iç hazırlayıp bu gözlemelerden yapın.
 
Malzemeler:
  • 4 adet hazır lavaş
  • Su
  • Tereyağ
İç Malzemeleri:
  • 2 adet haşlanmış patates
  • 1 adet kuru soğan
  • Bir tutam maydonoz
  • Tuz, kimyon, pul biber
  • Sıvıyağ
Yapılışı:
 
İlk olarak sıvıyağda soğanı hafif soteleyip, haşlanmış patateslerimizi de ilave ederek kavuruyoruz. Tuz, baharat ve bir tutam ince kıyılmış maydonozu da ekleyerek karıştırıp ocaktan alarak içimizi hazırlıyoruz.
 
Hazır lavaşı çok az su ilave edilmiş eritilmiş tereyağ ile iç kısmını yağlıyoruz ve hazırladığımız içten lavaşın yarısına yayıyoruz. Diğer yarısını da üzerine kapatarak kenarlarına bastırıp 'D' şeklinde gözlemeler hazırlıyoruz.
 
Hazırladığımız gözlemeleri teflon tavada, önlü arkalı, arasıra tereyağ sürerek kızarana kadar pişiriyoruz.
 
Gözlemelerimiz pişince sıcak sıcak çay ya da ayran eşliğinde ikram edebiliriz.

Not: Benim hazırda Patatesli içim olduğu için patatesli yaptım ama siz isteğinize göre peynirli, otlu ya da ıspanaklı .... vs.  yapabilirsiniz.
 
Afiyet Olsun.





13 Eylül 2012 Perşembe

Patates Kavurması

 
 
Patates Kavurması özellikle Doğu illerimizde çok sık yapılan bir lezzet.
 
Bazen başlı başına bir yemek olarak, bazen kahvaltıda, bazen de hanımların çay davetinde karşımıza çıkar.
 
Benim çok sık yaptığım birşey değil ama bugün yerken neden daha sık yapmadığımı düşündüm ve bir cevap bulamayıp bu lezzeti sık sık yapmam gerektiğini düşünüp pazar kahvaltımızın menüsünü de şimdiden belirledim :)
 
 
Malzemeler:
  • 3 adet haşlanmış patates
  • 1 adet kuru soğan
  • Tuz, pul biber, kimyon
  • Sıvıyağ

Yapılışı:

(Kabuklu olarak haşladığımız patatesler soyulur ve rendelenir.)
 
Kuru soğan yarım halka doğranır ve sıvıyağda hafif sararana dek sotelenir. Ardından rendelediğimiz haşlanmış patatesler ilave edilerek 2 - 3 dak. kavrulur en son damak tadımıza göre tuz ve baharatları ilave ederek karıştırılarak ocaktan alınır.
 
İster sıcak isterseniz soğuk olarak yenebilir. Yanında turşu ile ikram etmeyi unutmayın çünkü patates kavurmasına en yakışan lezzet turşudur. Hele bir de yanında köy yufkanız varsa tadına doyum olmaz :)
 
Afiyet Olsun.
 
 
 
 




11 Eylül 2012 Salı

Tam Tahıllı Tuzlu Kurabiye


Daha önce bahsetmiştim eşimin bir torba karışık tam tahıllı unla gelip, bu unu pişirmeyi yasakladığından ve benim ne yapıp edip ekmek yaptığımdan :))
 
Şimdi de sırada kurabiye yapmak vardı... hayır amacım kurabiye yapmak, bu unlardan nasıl bir lezzet çıktığını merak ettiğimden değil... gerçekten :P..... ben eşimin çiğ un yemesine dayanamıyorum :))))
 
 
Malzemeler:
  • 1su bardağı tam buğday unu
  • 1 su bardağı karışık tam tahıllı un ( yulaf, çavdar, keten tohumu karışımı )
  • 1 su bardağı normal un
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 adet yumurta ( sarısı üzerine )
  • 1 çay bardağı yoğurt suyu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 pkt kabartma tuzu
  • Çörekotu ( üzerine )

Yapılışı:

Buğday unu, karışık tahıllı un, tuz ve kabartma tozu karıştırılır üzerine yoğurt suyu ( bol sulu yoğurt da olabilir ) , sıvıyağ ve yumurtanın akı ilave edilerek azar azar normal un ilavesiyle kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur.
 
Hamurdan cevizbüyüklüğünde parçalar alınarak yuvarlanır ve simit şekli verilerek yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülüp çörekotu serpilerek önceden ısıtılmış 180 der. fırında kızarana kadar pişirilir.
 
Meyve suyu ya da çay eşliğinde servise sunabilirsiniz.
 
Afiyet Olsun.









4 Eylül 2012 Salı

TAVUK CİĞERİ



Tavuk ciğerini hem lezzetli hem de ekonomik olduğu için çok severim :)
 
Bazıları ucuz diye beğenmez... hatta hiç hesaba almayıp hayatında tadına bakmayanlar bile vardır... ama bence bilsinler ki çok şey kaçırıyorlar :)
 
Ben sık sık yaparım Lezzethanemde.
 
Hatta bazen pazar kahvaltısında bile yaparım, eşim önce ' kahvaltıda ciğer mi yiycez? ' diye garip bişeymiş gibi sorar sonra bir bakarım ki ekmeğiyle tabağı silip süpürmüş :)
 




Malzemeler:
  • 500 gr. tavuk ciğeri
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet çarliston biber
  • 2 çorba kaşığı haşlanmış mısır ( isteğe bağlı )
  • Sıvıyağ
  • Tuz, kekik, pul biber
Yapılışı:

Tavuk ciğerleri ( ve beraberinde paketten çıkan o minicik  yürekler ) kuşbaşı doğranıp güzelce yıkanır. Ardından ısıtılmış teflon tavaya yağsız olarak alınarak suyunu salıp çekinceye kadar yüksek ateşte pişirilir. 
 
Suyunu çekince yeteri kadar sıvıyağ, yarım halka doğranmış kuru soğan ve ince dilimlenmiş çarliston biberler ilave edilerek kısık ateşte ara sıra karıştırmak suretiyle kapağı kapalı olarak pişirilir.
 
Tüm malzemelerimiz kızarınca haşlanmış mısır ( ben konserve kullandım ), tuz ve diğer baharatlar ekelenerek karıştırılır ve ocaktan alınır.
 
Servise sunarken yanında dilimlenmş domates ,taze soğan ve ayran eşliğinde ikram etmeyi unutmayın :)
 
Afiyet Olsun.
 
 
 
 
 
 

2 Eylül 2012 Pazar

PİYAZ ( FASULYE PİYAZI )

Piyaz en sevdiğim salata çeşitlerindendir, özellikle de Köftenin hele de İnegöl Köftenin yanında asla hayır diyemem.
Yumuşacık fasulyenin, soğan ve sirkenin mükemmel uyumu ile ortaya çıkan bu nefis lezzeti sizlerin de denemenizi tavsiye ederim..


Malzemeler:

  • 1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
  • 1 adet kuru soğan
  • Bir tutam maydonoz
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • 1/2 limon suyu
  • Tuz, pul biber, sumak
  • Zeytinyağ

Yapılışı:

Ben kuru fasulyeleri sabahtan ıslatıp, bir süre bekledikten sonra düdüklüde haşladım ama siz hazır konserve de kullanabilirsiniz.

Kuru soğan yarım halkalar halinde piyazlık doğranır, maydonozlar kıyılır ve haşlanmış fasulyelerle birlikte bir kaseye alınır. Üzerine limon suyu, sirke, tuz, zeytinyağ, sumak ve pul biber ilave edilerek karıştırlır ve sosunu çekmesi için bir süre bekletilir.

Servis tabağına alınarak arzuya göre domates dilimleri ve biberiye turşusu ile süslenerek soğuk bir şekilde servise sunulur.

Afiyet Olsun.
 
 
 
 
 
 

1 Eylül 2012 Cumartesi

Tavuklu Karnıyarık

 
 
Karnıyarık Türk Davet sofralarının en eski ve en nadide yemklerindendir.
 
Aslen kıymalı olur ve çok da güzel olur ancak ben bu kez de tavuklusunu yapmak istedim. Bu haliyle de çok hoşumuza gitti, annemler için yapmıştım, çok beğenildi :)
 
Ben son senelerde kızartmadan uzak durmaya çalıştığım için Köz Karnıyarık şeklinde yapardım ama bu yaptığım aslına uygun olsun dedim Ege usulü zeytinyağında kızarttım, sağlıklı mı tartışılır ama lezzetine hiç söylenecek söz yoktu :) Zeytinyağ gerçekten de Karnıyarığın lezzetine lezzet katmıştı.
 
 
Malzemeler:
  •  7 adet küçük boy patlıcan
  •  1 adet tavuk göğsü
  •  1 adet kırmızı biber ( isteğe bağlı )
  •  1 adet kuru soğan
  •  Bir tutam maydonoz
  •  1 adet domates
  •  Tuz
  •  Kekik, pul biber
  •  Zeytinyağ ( kızartmak için )
Üzeri için:  * 1 adet domates   * 2 adet sivribiber
 
Yapılışı:
 
İlk olarak patlıcanlar alaca soyularak zeytinyağında kızartılır .
 
Diğer yandan tavuk eti olabildiğince minik doğranarak ( tantunilik gibi ) zeytinyağda sotelenir. Tavuklar suyunu çekince küçük doğranmış kuru soğan ve kırmızı biber ilave edilerek kızarana kadar kavrulur. Daha sonra 1 adet rendelenmiş domates , tuz ve arzuya göre baharat ilavesiyle domates suyunu çekinceye kadar pişirilir. En son ince kıyılmış bir tutam maydonoz eklenerek karıştırılarak ocaktan alınır.
 
Kızaran patlıcanlarımız ortadan bıçakla kesilerek iç kısmı hafif kenarlara itilmek suretiyle iç harcı için yer hazırlanır. Bu kısımlara hazırlanan tavuklu harcımız doldurulur ve üzerlerine yarım halka şeklinde doğranmış domates dilimleri ve bir parmak uzunluğunda dilimlenmiş sivri biber ile süs yapılarak tepsiye dizilir. ( Süslenmiş şeklini fotoğraflıyamadım :( )
 
Fırına sürerken, 1 tatlı kaşığı salça 1 su bardağı sıcak suda inceltilerek karnıyarıkların kenarından gezdirilerek önceden ısıtılmış 200 der. fırına verilir.
 
Domatesler ve biberle kızarıncaya kadar pişirilerek fırından alınır.
 
Servise sunarken pirinç pilavı eşliğinde ikram edebilirsiniz.
 
Afiyet Olsun.