19 Temmuz 2012 Perşembe

YAYIK SÜRAHİ



Belki size çok ilkel gelecek ama bilmenizi istedim ki, bu YAYIK SÜRAHİler çok işe yarıyor :) güzelce yayarsanız nefis köpüklü ayranı oluyor... hali hazırda, bir ayran yapma makinanız ya da ayran blendrınız yoksa bu YAYIK SÜRAHİLERİ küçümsemeyin derim :)

Bütün pazarlarda ve züccaciyelerde var, üstelik çok ucuz bizim ' ne alırsan 1 TL ciden aldık :))










16 Temmuz 2012 Pazartesi

Fırında Sebzeli Tavuk



Hafta sonu ne yiyeceğimize birtürlü karar veremeyince son anda  ani bir kararla bu yemek ortaya çıktı.

Yani evde biraz sebze varsa ve tavuk da varsa size sadece doğrayıp tepsiye dizmek kalıyor... gerisini fırın hallediyor :)


Malzemeler:

* 2 adet tavuk but ( bütün tavuk da parçalanabilir )
* 3 adet patlıcan
* 3 adet patates
* 5 adet çarliston biber
* 2 adet  iri domates
* 1 çorba kaşığı salça
* Tuz, sıvıyağ

Yapılışı:

Tavuk butları yıkanıp kalça ve baget kısmından ikiye kesilerek yağlanmış tepsiye dizilir arada kalan boşluklara elma dilim doğranmış patatesle ve çizgili soyulup parmak parmak doğranmış patlıcanlar yerleştirilir. Üzerlerine çarliston biberler ve en üste de tavukların üzerine gelmeyecek şekilde dilimlenmiş domatesler dizilerek üzerinden 1 su badrağı suda açılmış salça , tuz ve hafif sıvıyağ gezdirilerek üzeri aleminyum folyo ile kaplanıp önceden ısıtılmış 200 der. fırına sürülür. 45 dak. bu şekilde pişirildikten sonra üzeri açılarak ( bu arada suyu kontrol edilip, eklenebilir ) 15 dak. daha fırınlanır. Toplam 1 saat pişen yemeğimiz hazırdır :)

Biz akşam yemeğimiz hafif olsun isteğimiz için ben yanında cacık yaptım, bize yetti ama misafir olsaydı bir de pirinç pilavı yapardım menü tamam olurdu.

Afiyet Olsun.



14 Temmuz 2012 Cumartesi

Kayısı Kompostosu


 
Malum Malatya'dayız yani 'Kayısı Diyarında' :) bu sene kayısı çok bol, daha önceki senelerde olmadığı kadar kayısı geliyor:)) Eşim hergün elinde kayısı dolu bir poşetle geliyor artık yemekle bitiremeyecek kadar çok kayısılarımız var. Ben de çözümü, kayısıların büyük bir kısmını 'gün kurusu' yöntemiyle kurutmakta buldum, bir kısmını komposto yaptım, pek sararmamış hafif yeşilimsi olanları da gelip gidip yiyoruz :)
Kompostomu yaparken ilave ettiğim karanfil ve çubuk tarçın sayesinde hoş kokulu ve  sağlıklı içeceğimiz oldu.

Malzemeler:
* 1 kg taze kayısı
* 1, 5 - 2 su bardağı kadar toz şeker
* 1 çay bardağı kuru üzüm ( isteğe bağlı )
* 3 lt. su
* 1 adet çubuk tarçın
* 10 adet karanfil

Yapılışı:
Kayısılar ortadan ikiye kesilip çekirdekleri çıkarılır, sonra bir tencereye alınarak üzerine karanfil taneleri, çubuk tarçın ve toz şeker serpilerek  ( ben ilk aşamada 1,5  su bardağı şeker serptim )yarım saat kadar bekletilir.

(Diğer tarafta kuru üzüm bir süre suda bekletilerek temizlenmesi ve hafif yumuşaması sağlanır)
Şekerde beklettiğimiz kayısıların üzerine 3 lt. kadar soğuk su ilave edilerek ocağa alınır ve kaynamaya bırakılır. Kayısılar yumuşayana kadar pişirilmesi gerekir bu arada tadına bakarak şeker ilavesi yapılabilir. Ben kayısıların dağılıp da çirkin bir görüntü oluşturmasını istemediğim için sürekli kaynatmadım. Kaynamaya başladıktan sonra 5 dak. kaynattım sonra ocağı kapatıp tencerenin ağzı kapalı olarak 10 dak. bekleterek kayısıların kendi sıcaklığında pişmesini sağladım ve sonra bu işlemi iki kez daha tekrar ettim  Son kaynatmamada yani ocaktan alamaya 5 dak. kala yıkayıp süzdürdüğümüz kuru üzümler ilave edilir.
Kayısılar yumuşayınca ocaktan alınarak ılıyana kadar bekletilir daha sonra buzdolabına alınarak soğutulur.

Kompostomuzu yemeklerin yanında sağlıklı bir ikramlık olarak sunabileceğimiz gibi  günün her saaatinde gidip gelip içebilirsiniz ( ben öyle yapıyorum :)

Afiyet Olsun.



13 Temmuz 2012 Cuma

Yunan Cacığı



Geçtiğimiz günlerde bir Tv programınca görmüştüm, Yunanlar, bizim bildiğimiz Cacığı, süzme yoğurtla ve susuz olarak yapıyorlarmış. Soğuk ikramlıkları günün her öğününde ve özellikle de kahvaltıda severek yediğim için, cacığı bu haliyle de seveceğimi düşünerek ben de Susuz Cacık yani Yunan Cacığı yaptım, çok da hoşuma gitti sizlere de tavsiye ederim.


Malzemeler:

* 1 kase süzme yoğurt ( çok katı olmasın )
* 1 adet salatalık
* Bir tutam dereotu ( isteğe bağlı )
* 2 diş sarımsak
* Tuz

Yapılışı:

Süzme yoğurt, tuz ve ezilmiş sarımsakla karıştırılır, içine kabuğu soyulmadan doğranmış salatalık ve kıyılmış dereotu ilave edilerek karıştırılır, servis tabağına alınarak isteğe göre üzeri kuru nane ve pul biberle süslenerek ikram edilir.

Ben kızarmış kepekli ekmekle yemeyi tercih ettim.

Afiyet Olsun.







11 Temmuz 2012 Çarşamba

Karışık Tam Tahıllı Ekmek


Uzunca bir süedir Tam Buğday unu kullanıyordum, geçenlerde eşim kendince :) bir karışım hazırlatmış. Eşit oranlarda keten tohumu, yulaf ve arpayı aktarda çektirerek karışık bir tam tahıllı un hazırlatmış :) görür görmez 'aaaaa ben bunu kurabiye yaparım' diye atlıycaktım ki poşeti kaçırdı :) ' hayır yaaa, kıza bak, her gördüğnünü illa pasta , börek yapacak... ben bunu kahvaltıda  1 kaşık yutmak için hazırlattım, bağırsaklar için çok faydalıymış' dedi :(

Çok bozuldum :( ama ....... ben kafaya koymuştum ..... :)

Ertesi gün hiç vakit kaybetmeden evdeki tam buğday unumu ve bu karışık tahıl ununu karıştırarak bir ekmek hamuru mayaladım... akşamada ekmek hazırdı ..... :))

Akşam olunca ' senin çiğ un yemene dayanamadım pişirdim ben onu sabahları bir iki dilim ekmek olarak yersin dedim sırıtarak :) ...... baktı... baktı.... dayanamadı güldü :) ..... 'getir bakalım hadi bir tadına bakıyım' dedi..... sonra mı ?....... ekmeğin biri bitmişti :)))))



Malzemeler:

* 1, 5 su bardağı karışık tam tahıllı un
* 1, 5 su bardağı tam buğday unu
* 1 su bardağı normal un
* 1 kahve fincanı yoğurt suyu
* 1 tatlı kaşığı şeker ( maya için )
* 1 çorba kaşığı kuru maya
* 1 tatlı kaşığı tuz.

Yapılışı:

Kuru maya şeker ve ılık su ilavesiyle karıştırılarak erimesi için 5 da. bekletilir.

Diğer taraftan karışık tahıllı un, tam buğday unu ve tuz karıştırılarak ortası havuz gibi açılır. Eritilen maya, yoğurt suyu ve azar azar ılık su ilavesiyle ve arada kıvamını ayarlamak için normal un ekleyerek orta yumuşaklıkta bir hamur yoğrulur ve üzeri örtülerek yaklaşık 1 saaat hamurun mayalanması sağlanır.

Süre sonunda mayalanana hamur tezgaha alınarak tekrar yoğrulu ve iki eşit parçaya ayrılarak somun ekmeği şekli verilip, yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak yerleştirilir. Üzerine keskin bir bıçakla istenilen motifler çizilerek yaklaşık yarım saaat kadar hamurun tekrar kabarması sağlanır.


Hamurumuz kabarınca üzerine çok hafif un serperek önceden ısıtılmış 200 der. fırında üzeri kabuk tutana kadar pişirilir. Kabuk tutmaya başlayınca fırın ısısı 180 der. düşürülerek iyice kızarıncaya kadar pişirilir.


Fırından çıkarılan ekmekler bir bez ya da ızgara üzerinde dinlenmeye bırakılır.

Ekmeklerimiz iyice soğuyup kendini çekince dilimlenerek servise sunulabilir. Yanında güzel bir çay, zeytin, peynir ve bol yeşilik de ikram etmeyi unutmayın :)

Afiyet Olsun.