17 Ekim 2011 Pazartesi

Elma Kurusu

Eylül ayının başlarıydı, eşim elinde kocamann bir poşet elmayla geldi... Arkadaşı kendi bahçelerinden toplamış, tamamen organik, miss gibi, makyajsız, ilaçlarla forma sokulmamış, eciş bücüş hatta kurtlu bir sürü elmalarımız olmuştu:)
Yalnız, gelgelelim iki kişini bu elmaları bitirmesi imkansızdı ben de bir güzel soydum, çekirdeklerini temizledim, minik minik dilimledim ve temiz beyaz bezlerin üzerine serdim. Kabuklarını da atmaya kıyamadım onları da yanına serdim yaklaşık 4 - 5günde kurudular ve şimdi gidip gelip atıştırıyoruz. Çay demlerken içine birkaç tane kabuklarından atıyorum miss gibi kokuyor. İnşallah kışın da hoşafını yapmayı düşünüyorum.

Bu arada önemli bir hatırlatma yapmak istiyorum, elmaları kututurken bol güneşli ve açık bir havada kurutmak gerekiyor aksi taktirde oksitlenmeyle birlikte renginde hızla bir kararma ve tadında sirkeleşme başlayabiliyor. ( Bunu da deneyerek tecrübe ettim maalesef :(  )
Siz de yapın Afiyet Olsun :)

16 Ekim 2011 Pazar

Damla Sakızlı Zerdeçallı Kurabiye



Misss gibi kokan, lezzetli mi lezzetli nefis kurabiyelerimiz vardı...hepsi hemen bitti :( ... çünkü yedik... napalım dayanamadık hepsini yedik :) Ne diyet dinledik ne bişey :( Ama karar verdik artık hamurişi yok.... ya da çok az var :)
Bloglarda gördüğüm pudingli kurabiyeler aklımı çeldi, evde de damlasakızlı muhalebi karışımı vardı... yapıyım mı yapmayım mı derken yapmışım da yemişiz bile :) Ama insaflı davrandım şekerimizi fırlatmasın diye zerdeçal kullandım :)

Malzemeler:
  • 1 pkt damlasakızlı muhallebi ( hazır toz karışım )
  • 2 çorba kaşığı pudra şekeri ( silme )
  • 2,5 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı zerdeçal ( isteğe bağlı )
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 pkt kabartma tozu
Yapılışı:

Un, hazır muhallebi karışımı ( toz olarak ), pudra şekeri, toz zerdeçal ve kabartma tozu karıştırılır ardından sıvıyağ ilave edilerek pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur ( ilk başta hamur toparlanmıyacak sanabilirsiniz ama korkmayın tostoparal oluyor :)  Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak yuvarlanır ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilerek önceden ısıtılmış 170 der fırında kurabiyeler çatlayana kadar, beyaz kalacak şekilde pişirilir. ( Kurabiyeler çatlar çatlamaz fırından çıkarılmalıdır yoksa sert ve kuru olur.)

Çay ya da kahve eşliğinde servise sunabilirsiniz.

Afiyet Olsun.

11 Ekim 2011 Salı

Seferihisar Mantısı

Bu nefis mantıyı geçtiğimiz günlerde yöresel lezetler sunan bir programda görmüştüm, bana çok ilginç geldi... bizim insanımız elinde evinde ne varsa onu değerlendirerek şahane lezzetler ortaya çıkarıyor. Acelece bir kağıda yazdığım tarifi bugün denedim ve şimdiye kadar böyle bir lezzeti bilmediğim için üzüldüm :(

Seferihisar, fastfoodlara karşı slowfood ( yavaş yemek ) anlayışıyla oluşturulan ve yavaş şehir sloganıyla hareket eden ve belli kriterlerle dahil olunan bir oluşumun üyesi olarak yöresel ve geleneksel değerlerini yaşatmaya çalışan bir kent. Bu anlamda yöresel lezzetlerini yaşatmaya ve ziyaretçilerine sunmaya özen gösteren restorantları ile meşhurmuş, ben henüz gidip görmedim ama mantısını denedim sizlerede tavsiye ederim.

Malzemeler:
* 2 adet yufka
* 1 su bardağı haşlanmış nohut
* Bir tutam maydanoz
* Tuz, pul biber, kekik, kimyon
* Sıvıyağ ( kızartmak için )

Yapılışı:
Haşlanmış nohutlar blendrdan geçirilerek ezilir, tuz ve damak tadına göre diğer baharatlar ve kıyılmış maydanoz ilave edilerek karıştırılır.

Yufkalar tezgaha serilir ve 16 eşit parça olacak şekilde ( 2 yufka 32 parça olacak ) sigara böreği gibi üçgen parçalar kesilir. Her bir parçaya bir tatlı kaşığı ezilmiş nohutlu karışım konarak sigara böreği gibi sarılır ve kızgın sıvıyağda kızartılır.

Üzerine sarımsaklı yorurt ve yağda yakılmış kırrmızı bibber gezdirilerek servise sunulur.

Afiyet Olsun.