30 Temmuz 2011 Cumartesi

Teflon Tavada Tavuk Şiş

Baktım aşırı sıcaklardan dolayı pikniğe gideceğimiz yok... evde de mangal yakamam... canım da ızgara bişeyler çekti.... ben de teflon tavada tavuk şiş yapıp kendi kendime piknik yaptım :))



Malzemeler:

  • 1 adet tavuk göğsü
  • 1 adet domates
  • 2 adet sivri biber
  • Tuz, pul biber
  • Zeytinyağ

Yapılışı:

Tavuk etleri kuşbaşı, biberler 1 cm, domatesler küp küp doğranır. Tuz zeytinyağ ve pul biber ilave ederek harmanlanır, çöp şişlere sırayla dizilerek ve ısıtılmış teflon tavada çevrile çevrile pişirilir.

Tavanız çok büyük değilse çöp şişler uzun gelebilir, tavukların tavaya temas etmesi gerektiğinden şişlerinizi kırarak kısaltabilirsiniz ( ben öyle yaptım :)

İstenilen garnitür ve ayran eşliğinde servise sunabilirsiniz.

Afiyet Olsun.

26 Temmuz 2011 Salı

Güveçte Et ( Güveçte Testi Kebabı )

Toprak kapta ağır ağır pişen yemeklerin lezzeti ayrı oluyor. Her ne kadar düdüklü tencereler işimizi kolaylaştırsa da güveçte pişen bir etin ya da yemeğin tadı başka.

Yozgat'ın Meşhur Testi kebabını hepimiz biliriz. Et çeşitli sebzelerle harmanlanıp testiye doldurulup fırında pişirilir.. sonra işin hem güzel hemde kötü yönü testi kırılarak lezzete kavuşulur... benim kırmaya kıyabileceğim bir testim olmadığından ve evde ocakta pişireceğim için yeni güvecimde pişirdim.


Malzemeler:


  • 1 kg kuşbaşı et ( ben dana eti kullandım )

  • 2 adet domates

  • 4 adet sivir biber

  • Tuz, kekik, pul biber

  • Sıvıyağ

  • Kibrit kutusu kadar kuyruk yağı ( şart değil )

Yapılışı:


Et çok iyi yıkandıktan sonra süzdürülerek derin bi kaba alınır, iri doğranmış domates ( kabukları soyulmadan ), parmak parmak doğranmış sivri biber, tuz ve diğer baharatlar ilave edilir, üzerinden çok az sıvı yağ gezdirilerek iyice harmanlanıp önceden ısıtılmış toprak kabımıza alınarak üzerinden minicik doğranmış kuyruk yağları serpiştirilir ve hava almayacak şekilde aleminmyum folyo ile kapatılarak kapağı kapatılır ve ocağın en küçük bölmesinde en kısık ateşte 2 saat pişirilir.


Arzuya göre yanında bulgur pilavı yapabilirsiniz, ayran eşliğinde servise sunulabilir.


Afiyet Olsun.


Yemeğimiz etin kendi suyu ve domatesin suyu ile pişecek su ilave edilmeyecek yemekpiştiğinde sulu bir yemek oluyor. Ayrıca güvecinizin kağaı yoksa aleminyum folyo ile kapladıktan sonra üzerine büyük bir tencere koyarak hava sızmasını önleyebilirsiniz.


20 Temmuz 2011 Çarşamba

Zeytinyağlı Biber Dolması

Zeytinyağlı lezzetleri çok seviyoruz. Ben kahvaltıda bile seve seve yerim...

Aslında zeytinyağlıları genelde hanımlar, dolapta bulunsun bir misafir gelince hazır olur diye yaparlar ama bizim evde durum pek öyle olmaz... çünkü misafire kalmaz :) kahvaltıya bile zar zor saklarım :)


Ben zeytinyağlıları Doğu usulünde salçalı ve acılı olarak daha çok seviyorum... hernekadar gurmeler ( ! ) zeytinyağlılarda acı va salça bulunmaz dese de ben yapıyorum ve nefis oluyor...


Malzemeler:


  • 15 adet dolma biber ( küçük boy )

  • 1 su bardağı pirinç

  • 1 adet kuru soğan

  • 1 tatlı kaşığı biber salçası

  • 1 çorba kaşığı domates salçası

  • Bir tutam maydanoz

  • Zeytinyağ

  • Tuz, kekik, pul biber, kuru nane

  • 1 adet domates ( kapak olarak )

Yapılışı:

Kuru soğanlarımızı minik doğrayıp zeytinyağında hafif saratıyoruz ardından salçalarımızı ekleyerek kavuruyoruz. Daha sonra ayıklayıp yıkadığımız pirincimizi ilave ederk karıştırıp ocaktan alıyoruz. İnce kıyım maydonoz, tuz ve diğer baharatlarımızı ekleyerek harmanlayıp soğumaya bırakıyoruz.

Bu arada baş kısımlarını kesip içlerini temizleyerek biberlerimizi hazırlıyoruz.

Soğuyan içimizden biberlerin üzerindebiraz boşluk kalacak şekilde bastırmadan doldurarak ağızlarını domates dilimleriyle kapatıp tenceremize diziyoruz. Hepsi tamamlanınca dolmalarımızın üzerini porselen bir tabak ya da dolma taşı ile ağırlık koyarak üzerinden 1 su bardağı kadar sıcak su gezdirerek çok kısık ateşte 35 - 40 dak. kadar pişiriyoruz.

Soğuduktan sonra servise sunabiliriz.

Afiyet Olsun.


7 Temmuz 2011 Perşembe

Dondurmalı Pasta ( Limonata Sos Eşliğinde )

Kesinlikle, bu pasta bizim Lezzethanemizde yaza damgasını vurmuş durumda :) Yani hergün yapsam koca bir pastayı eşim ve ben bir oturuşta yeriz.... ( hatta yedik bile :) Uzun zamandır aklımdaydı parfe ve keki birleştirip bir pasta haline dönüştürmek, sonunda yaptım ve muhteşem bir lezzet yakaldım. Şiddetle tavsiye ediyorum. :)

Özellikle belirtmek istediğim birşey daha var bu pasta çokkk ekonomik. Ben pasta tabanını BİMden 2,5 Tl ye aldım tek katını kullandığımız için maliyet yarıya düşüyor. bunun dışında 1 pkt. krem şanti ve biraz süt kullanıyoruz yani toplam en fazla 3 Tl ye malolan bir pasta.

Malzemeler:

1 adet pasta keki ( tek katı kullanılacak )
1 poşet toz krem şanti
1,5 çay bardağı süt
1 limon kabuğu rendesi

Limonata sos için:

1 su bardağı limonata
1 tatlı kaşığı nişasta
Yapılışı:

Pasta kekimizin tek katını şekerli ya da sütlü su karışımıyla ya da benim yaptığım gibi pekmezle, fırça yardımıyla ıslatıyoruz.

Krem şantiyi 1, 5 çay bardağı süt ile köpük köpük olana kadar çırpıyoruz. Ardından Limon kabuğu rendesini ilave ederek tekrar çırpıp pasta kekimize, tamamını kalın bir tabaka halinde yayıyoruz. İyice donana kadar buzlukta ( derin dondurucuda ) bekletiyoruz.

Bu arada eğer soslu ikram etmek isterseniz Limonata sosunu hazırlıyabilirsiniz. Bunun için :

1 su bardağı limonataya 1 tatlı kaşığı nişasta ilave ederek sürekli karıştırmak suretiyle pişiriyoruz. Kaynamaya başladıktan 1 dak. sonra ocaktan alarak arasıra karıştırarak soğumaya bırakıyoruz.

Pastamız iyice donunca, dilimleyerek arzuya göre limonata sos ilavesiyle servise sunuyoruz.

Afiyet Olsun.


6 Temmuz 2011 Çarşamba

Kır Pidesi ( Isırgan Otlu )



Bir ara Kır Pidesi çok meşhur olmuştu, biz de annemle gider sık sık yerdik, ben ıspanaklı ve patateslisini çok severdim... ama nedense onun da modası geçti... ben de unutmuştum geçenlerde başka birşey için hamur mayalayınca tepsinin bir kenarına da iki tane Kır Pidesi sıkıştırveriyim dedim :) ama maalesef unutup ikisini de kaşarladığım için ben yiyemedim :(


Malzemeler:


  • 2 su bardağı un

  • 1 çay bardağı süt

  • 1 çay bardağı su

  • 1 tatlı kaşığı kuru maya

  • 1 adet yumurta ( sarısı üzerine )

  • 2 çorba kaşığı sıvıyağ

İç Malzemeleri:


  • 2 bağ ısırgan otu

  • 1 adet kuru soğan

  • Sıvıyağ

  • Tuz, pul biber

  • Rendelenmiş kaşar peyniri ( isteğe bağlı )

Yapışılı:

Ilık süt ve su yoğurmakabına alınır ve bir tatlı kaşığı kuru maya içinde eritilir. Ardından sıvıyağ, yumurta akı ve yavaş yavaş un ilavesiyle yumuşak bir hamur yoğrulur. ( Gerekirse un ilave edilebilir )

Hamurumuz bir süre mayalanması için dinlendirilir . Bu aşamada içimizi hazırlayabiliriz. Ben ısırgan otlu yaptım. Bunun için:

Sıvı yağda soğanı hafif sarartıp ardından ayıklanmış ve ince kıyılmış ısırgan otlarını ilave edip suyunu salıp çekinceye kadar pişirdim. ardından tuz ve diğer baharatları ilave ederek soğumaya bıraktım.

Mayalanan hamurumuz yumurta büyüklüğünde bezelere ayrılır her biri uzunlamasına merdaneyle açılır ortalarına iç harcımızdan konur, isteğe göre üzerine rendelenmiş kaşar serpilerek karşılıklı iki kenar ortada birleştirlmek suratiyle kapatılır ve ek yeri alta gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilerek üzerine yumurta sarısı sürülür isteğe göre susam ve çörek otu serpilerek önceden ısıtılmış 200 der. fırında kızarıncaya kadar pişirilir.

Ayran eşliğinde servise sunulur.

Afiyet Olsun.



1 Temmuz 2011 Cuma

Kuru Kayısı Şerbeti ( Çir Şerbeti )

Aslında taze kayısıların mevsimi yavaş yavaş geldi ancak Lezzethanemde geçen yıldan kalma kuru kayısılar vardı... hani Anadoluda 'çir ' denilen, hoşaflık, sert kuru kayısılardan. Ben de yazın sıcak günlerinde serin serin içelim diye ev yapımı bir şerbet yapıyım dedim. Kuru kayısıdan bu kadar yoğun, nefis bir lezzet çıkacağını tahmin etmemiştim.

Malzemeler:
  • 2 avuç dolusu kuru kayısı ( çir )
  • 2 lt kadar su
  • 1, 5 su bardağı şeker
Yapılışı:

İlk olarak kuru kayısılarımızı bir süre soğuk suda bekleterek üzerindeki çöplerden arınmasını sağlıyoruz. Ardından süzüp iyice yıkayarak derin bir tencereye alıp üzerini örtecek kadar soğuk su ilavesi ile kaynamaya bırakıyoruz. Kayısılar tamamen yumuşayınca el blenderi yada çatal yardımıyla kayısıları tamamen ezip üzerine tekrar soğuk su ilavesi ile tekrar haşlamaya bırakıyoruz. Bu şekilde 10 dak. kaynadıktan sonra kayısı suyumuzu başka bir tencereye tel süzgeç ya da temiz bir tülbent yardımıyla süzüyoruz. ( geriye kalan püreyi isterseniz pastalarda, kurabiyelerde kullanabilirsiniz ) Tenceremizdeki kayısı suyumuza damak tadımıza göre şeker ilave ederek - ben 1,5 su bardağı kullandım - 10 dak. daha kaynatarak ocaktan alıyoruz. Ilıdıktan sonra buzdolabında soğutup servise sunabiliriz.

Afiyet Olsun.