16 Nisan 2011 Cumartesi

Doğal Ekmek

Bu minik ekmekçikleri pazar kahvaltımız için yaptım. Evde miss gibi, sıcacık ekmekler yapmayı çok seviyorum. Daha önce çeşitli ekmekler yapmıştım ancak bu en doğal ve katkısız olanı sadece un, su, tuz, maya kullandım.

Malzemeler:
  • 4 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çorba kaşığı kuru maya
  • Su

Yapılışı:
ilk olarak mayamızı 1 çay bardağı kadar ılık suda eritiyoruz. ( Mayamızı eritirsek hamurun mayalanması hızlanır ve maya hamura eşit yayılır. )
Un ve tuz karıştırılarak ortası havuz gibi açılır, eritilmiş maya ve yavaş yavaş su ilavesi ile çok yumuşak olmayan bir hamur yoğrulur.
Hamurumuzun üzeri nemli bir bezle örtülerek sıcak bir ortamda 1 saat kadar mayalanması beklenir. Mayalanan hamurumuz 8 minik bezeye ayrılır ve her bir beze pürüzsüz bir şekilde yuvarlanarak yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizilir. Tekrar üzeri örtülerek yarım saat kadar mayalandırılıp fırına sürüleceği zaman üzerine bıçakla çizikler atılıp hafif un serpilerek 200 der. ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir.

Afiyet Olsun.

13 Nisan 2011 Çarşamba

Malatya Tepsi Kebabı

Doğu illerimizde ve özellikle de Malatya'da mahalle fırınlarında pişirilen tepsi yemekleri çok meşhur. Hafta sonları herkesin elinde bir tepsi mahalle fırınında sıra bekler. Özellikle yaz aylarında, mevsim sebzeleri ile hazırlanan Tepsi Kebabı fırına verilir,odun ateşinde ağır ağır pişen bu lezzetin tadına doyum olmaz.


Malzemeler evdeki et ve sebze cinsine göre değişir ancak patlıcan, domates ve biber olmazsa olmazıdır. Bununla birlikte tavuk eti, kuzu eti, patates, kabak gibi malzemeler zevke ve imkanlara göre değişebilir. Tepsi kebabı,misafiriniz geleceği zaman 10 dak. içersinde hazırlanabilecek çok basit bir yemek ama lezzeti ile damaklarda unutulmaz tatlar bırakacak kadar da hoş bir ikramlık. Yemeğiniz fırında pişerkende rahatlıkla pilav, salata ve ayranınızı hazırlayarak çok kısa sürede tam bir menü oluşturulabilir.


Malzemeler:
  • 2 adet tavuk göğüsü ( ya da 250 gr. kuzu eti )
  • 3 adet patlıcan
  • 1 adet kabak
  • 2 adet patates
  • 1 adet kuru soğan
  • 3 adet sivri biber
  • 2 adet domates
  • 4 - 5 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • Tuz, kekik, pul biber
  • Sıvıyağ

Yapılışı:

Derince bir kapta kuşbaşı doğranmış tavuk eti ve yine et ile aynı boyda dilimlenmiş sebzelerimiz. Minik doğranmış kuru soğan, iri kıyılmış sarımsaklar, tuz, pul biber, kekik ve bir miktar sıvıyağ ilavesi ile harmanlanarak fırın tepsisine düzenli bir şekilde döşenir. Mümkünse mahallenizdeki fırınlarda ya da evdeki normal fırınımızda 1 saat pişirilir. ( Ev fırınında pişrirken suyunu kontrol edip ara sıra su ekleyebilirsiniz ancak normalde gerek kalmıyor domates ve sebzelerin kendi suyu yeterli oluyor. )

Lavaş ekm eği ve ayran eşliğinde servise sunulur.

Afiyet Olsun.


7 Nisan 2011 Perşembe

BAKLAVA


Yapımının çok zor olduğunu ve uzmanlık gerektirdiğini düşündüğüm için gerçekten de baklava yaptığıma inanamıyorum. Hani herkes yaparda hepsi yenir mi bilmem ama ilk kez baklava yapan biri olarak benim baklavam gerçekten de muhteşemdi. Katları tek tek açıldı ve pufff diye kabardı:)) Şerbetini verince de cossss diye ses çıktı, tadı da damaklarımızda kaldı yani beş duyuya hitap etme sınavını başarıyla geçmiş durumdayım.


Üstelik benim gibi kocamannn... yufkalar açamayanların bile yapabileceği son derece basit bir yöntemle.



Malzemeler:


  • 1 adet yumurta

  • 1 çay bardağı yoğurt

  • 1 çay bardağı sıvı yağ

  • 1 çorba kaşığı sirke

  • Bir fiske tuz

  • 1/2 pkt kabartma tozu

  • Aldığı kadar un

  • 1 su bardağı ceviz içi

  • 1- 1,5 su bardağı nişasta ( açmak için )

  • 125 gr tereyağ ya da margarin

Şerbeti için



  • 2 su bardağı şeker

  • 2 su bardağı su

  • 2- 3 damla limon suyu

Yapılışı:


İlk olarak su ve şeker ocağa alınarak sşerbeti hazırlanır. Şerbet kaynamaya başlayınca 20 dak. kapağı açık olarak, kısık ateşte kaynatılması yeterlidir. (Son 5 dak. girince limon suyu ilave edilir.)


Sıvıyağ, yoğurt, yumurta, sirke ve tuz karıştırılır ardından un ve kabartma tozu yavaş yavaş ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. Hamur 40 eşit minik parçaya ayrılarak dinlenmeye bırakılır.


Dinlenen minik bezeler çay fincanı tabağı büyüklüğünde açılır ve aralarına nişasta serpilerek 10'arlı gruplar halinde üst üste dizilir. Üst üste dizili ilk 10 lu grup tepsi büyüklüğünde açılır ve tepsiye serilir üzerine ceviz serpilir. Daha sonra diğer onlu gruplara aynı işlem yapılır ve toplam 4 adet 10'ar kat aralarına ceviz serperek tepsiye serilir.


En son istenilen şekilde dilimlenir ve eritilmiş sıcak margarin her tarafına gelecek şekilde üzerinden gezdirilerek önceden ısıtılmış 180 der. fırında altı ve üstü iyice kızarana kadar pişirilir.


Fırından çıkan sıcak tatlıya soğuk şerbet dökülür ve şerbetini çekmesi için en az 30 dak. beklendikten sonra servise sunulur.


Afiyet Olsun.