31 Mart 2010 Çarşamba

Zeytinyağlı Taze Bakla

Bakla Mevsimi geldi. Bu nefis sebze kendini pazar ve marketlerde göstermeye başladı. Eşsiz tadı ve kokusuyla bizim LezzetHanemizde de yerini aldı.


Malzemeler:
  • 1 kg Taze Bakla
  • 1 adet kuru soğan
  • 3 -4 dişsarımsak
  • 1 adet domates
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 limon suyu
  • 1,5 çorba kaşığı un
  • Zeytinyağ, tuz
  • Dereotu (süslemek için )

Yapılşı:

Baklalarımızı yıkadıktan sonra uçları ayıklanır ve boyuna göre iki üç parçaya kesilerek 1 çorba kaşığu un ve yarım limon suyu ilave edilmiş suda 10 dak. bekletilir.

Bu arada soğan, piyazlık, yarım halkalar halinde doğranır ve düdüklü tencerede zeytinyağı ile sarartılır ardından sarımsaklar ve unlu suyun içindeki baklalar süzdürülerk alınır ve üzerlerine yarım limon suyu sıkılarak 5 - 10 dak tencerede sotelenerek onlarında sararması sağlanır daha sonra tuz ilave edilip karıştırılır ve üzerine, içinde 1 talı kaşığı unu inceltiğimiz 2 bardak soğuk su ilave edilir ardından rendelediğimiz domates 1 tatlı kaşığı salça ile harmanlanarak yayılır ve düdüklünün kapağı kapatılarak 35 dak. pişirilir.

Yemeğimiz soğuduktan sonra servis tabağına alınarak mutlaka yoğurt ve dereotu eşliğinde servise sunulur.

Afiyet Olsun.

30 Mart 2010 Salı

Soslu Kanat

Kebap ve türevleri benim özel ilgi alanıma giriyor nedense :))) Bunların içinde de ev ortamında yapılması en uygun olan ve mangal lezzetini aratmayan kanat, genelde tercihim oluyor. Çünkü gerek Adana Kebap ve Gerekşe Et Şiş bence mangal yakılmadan, kömürün isini çekmeden tadı olmuyor :)
Ama hazırladığım özel ve güzel sosla kanatta mangal tadını yakalayabiliyorum. Özellikle tavsiye ederim.

Malzemeler:

  • 1 kg Tavuk Kanat

sos için :

  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 kahve fincanı zeytinyağ
  • 1/2 limon suyu
  • 5 - 6 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı pul bier
  • Tuz

Yapılışı:

Kanatlar,iç kısımlarının da iyi pişmesi için bıçakla birkaç yerinden çizilip, güzelce yıkanıp süzdürülür. Ardından yarım limonun suyu ile iyice ovulur.

Daha sonra limonlu kanatlara salça, ezilmiş sarımsak, zeytinyağ, tuz ve diğer baharatlar ilave edilerek harmanlanır ve mümkünse bir süre sosla bekletilir. Ancak zaman yok ise ısıtılmış teflon tavada önce yüksek ısıda, suyunu çekince kısık ateşte önlü arkalı çevrilerek, iyice kızarana kadar pişirilir.

Ve Lavaş eşliğinde servise sunulur.

Afiyet Olsun.

27 Mart 2010 Cumartesi

Etli Nohut

Geleneksel Türk Mutfağımızın en önde gelen lezzetidir Etli Nohut. Adı hep Kuru fasulye ile birlikte anılsa da aslında, kendi başına ayrı bir lezzettir.

Malzemeler:
  • 2 su bardağı nohut
  • 250 gr. kuşbaşı
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet kırmızı biber
  • 2 adet sivri biber
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı dom. salçası
  • Tuz, Sıvıyağ
Yapılışı:
Nohutlar önceden ıslatılır. Bir gün önce akşam ıslatmak en mantıklı yol.
Ertesi gün kuşbaşı etler düdüklü tencerede iyice kavrulur, etlerimiz suyunu çekince minik doğranmış kuru soğan, parmak doğranmış sivri biber ve ince ince doğranmış kımızı biber ilave edilerek soğanlar sararana kadar pişirilir. Ardından salçalarımız eklenerek karıştırılır ve en son suyu süzülen nohut ve tuz ilavesi ile üzerini geçecek kadar ılık su eklenerek düdüklünün kapağı kapatılır ve yaklaşık 40 dak. kadar pişirilir. ( Bu süre tencerenin ve nohutun cinsine göre daima değişir.)
Pişen yemeğimiz, bir süre dinlendirildikten sonra pirinç pilavı ve varsa turşu eşliğinde servise sunulur.
Afiyet Olsun.



26 Mart 2010 Cuma

Pekmezli Bonbon

Lezzethanemizde nefis Beyaz Zile Pekmezi vardı ancak nedense hiç rağbet yoktu :) Zavallı masaya gelip gelip gidiyor, 'beni de yiyin' diye bakıyor ama ona hiç kimse el sürmüyordu :) Yenmesi için abur cubura dönüşmeliydi ben de öyle yaptım. Aynen geçenlerdeki Kuşburnulu Bonbonlar gibi.

Malzemeler:
  • 2 pkt. piknik bisküvi
  • 1 çorba kaşığı ( tepeleme ) Beyaz Pekmez
  • 1 çorba kaşığı normal pekmez
  • 5 adet kuru kayısı
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 2 çorba kaşığı ceviz içi

Yapılışı:

Bisküviler kırılarak un haline getirilir. Tarçın, ceviz içi ve minnik doğranmış kuru kayısılar ilave edilerek karıştırılır. Ardından normal pekmez ve beyaz pekmez eklenerek yoğrulur ve bu karışımdan erik büyüklüğünde parçalar koparılarak kakaoya bulanır.

Afiyet Olsun.

Bonbonlar genelde evdeki yenmeyen gıdaları değerlendirme operasyonudur :) O nedenle içeriği evdeki malzemelere göre değişir. Malzemeler eldeki imkanlara göre artırılıp eksiltilebilir.



25 Mart 2010 Perşembe

Kaşık Salata ( Domates Salatası )

Bu Salataya benzeyen birkaç tarifimi daha önce paylaşmıştım. Çünkü bizim LezzetHanemizde salata olmazsa olmaz, Her yemek soframızda mutlaka değişik bir salatamız vardır. Özellikle de geleneksel tarzda hazırlanan lezzetleri tercih ederiz.
Bu Salataların içinde Kaşık Salata, en az malzemeyle ve en çabuk yapılanı.
Malzemeler :
  • 3 adet domates
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 çorba kaşığı nar ekşisi
  • Yarım limon suyu
  • Tuz, Zeytinyağ
  • Maydonoz

Yapılışı:

Kuru soğan ve domatesler olabildiğince minik doğranır, içine tuz, limon suyu ve zeytinyağ ilave edilerek karıştırılır ve servis tabağına alınarak üzerinden nar ekşisi gezdirilir ve maydonozla süslenerek servise sunulur.

Afiyet Olsun.

24 Mart 2010 Çarşamba

Havuçlu Milföy Bohçası

Özellikle tavsiye edebileceğim bir lezzet, milföyün ağızda dağılan lezzeti, havuç ve tarçının aromasıyla birleşince ortaya çok hoş bir lezzet çıktı. Çayın yanında tercih edilecek en güzel ikramlardan biri.

Malzemeler :

  • 8 adet milföy hamuru
  • 2 adet havuç
  • 2 kahve fincanı toz şeker
  • 1 kahve fincanı su
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay bardağı pudra şekeri

Yapılışı:

Milföyleri çözdürüp kare kare dörde kesiyoruz.

Diğer tarfta havuçları rendeleyip, toz şeker, su ve tarçın ilavesiyle karıştırıp suyunu çekene kadar teflon tavda pişiriyoruz.

Herbir milföy karesiniz ortasına birer çay kaşığı havuçlu içten koyup önce karşılıklı iki kenarı kapatıp sonra dört kenarı ortada birleştirerek mantı gibi katlıyoruz.

Sonra bohça şeklindeki milföyleri yağlı kağıt serilmiş tepsimize diziyor ve 200 der. fırında pişiriyoruz.

Fırından çıkarıp ilk sıcaklığı geçince üzerine pudra şekeri serperek servise sunuyoruz.

Afiyet Olsun.



23 Mart 2010 Salı

Kelle Çorbası

Kelle, Paça, İşkembe ... vs. türü sakatatlar ya nefret edilen ya da uğruna ölünen lezzetlerdendir. Benim için bu iki süreç de geçerli oldu :) Önceleri aynı ortamda bile bulunmak istemezken şimdi hergün olsa yerim dediğim lezzetler sınıfına girdi :)
Bugün bu lezzetlerden Kelle Çorbası tarifimi paylaşmak istiyorum.

Malzemeler:
  • 1 kg kemiksiz kelle eti
  • 2 lt. kadar su
  • 1 çorba kaşığı un ( Tepeleme )
  • Sıvıyağ

Sosu için:

* 1 baş sarımsak * 1 su bardağı üzüm sirkesi

* Sıvıyağ * Pul biber

Yapılışı:

İlk olarak kemiksiz kelle eti bol tuzlu, soğuk suda 15 dak. bekletilir (kasabın önerisi ). Süre sonunda yıkanıp bütün olarak düdüklü tencereye alınır ve üzerini geçecek kadar su ve tuz ilavesi ile en az 1 saat pişirilir ( normal tencerede 2 saat )

Bu arda sarımsaklar ezilir ve 1 su bardağı sirke ile karıştırılarak yemeğin sosu oluşturulur.

Ayrıca 2 çorba kaşığı sıvıyağda 1 tatlı kaşığı pul biber yakılır.

Etimiz pişince düdüklüden alınır ve biraz soğuyunca etler küçük parçalara doğranır ve içinde piştiği suya tekrar bırakılarak kaynatmaya devam edilir. Bu arada 3 çorba kaşığı kadar sıvıyağda 1 çorba kaşığı un, kokusu gidene kadar kavrulur ve 1 çay bardağı kadar soğuk su ilavesi ile karıştırılarak kaynamakta olan etlerin içine eklenerek karıştırlır. 5 dak. da birlikte piştikten sonra ocaktan alınır ve servis edilecek kaselere paylaştırılarak, birer kaşık sarımsaklı sos ve üzerlerine birer kaşık da biberli sos gezdirilerek servise sunulur.

Afiyet Olsun.


22 Mart 2010 Pazartesi

Pastane Sandviçi


Bu minik Sandviçleri Pazar kahvaltımız için hazırladım. Yumuşacık ve çok lezzetli idi. Pastanelerde satılan sandviçlerin aynısı. Kendime resimdeki domatesliyi hazırladım. Eşim içinse peynirlisini.
Bu güzel lezzeti mutlaka tavsiye ederim.

Malzemeler:
  • 3 su bardağı un
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çorba kaşığı kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 yumurta ( sarısı üzerine )
Yapılışı:

Un, tuz, şeker,maya, yumurta akı, süt, sıvıyağ ve yumuşak hamur kıvamını elde edecek kadar ılık su karıştırılır ve pürüzsüz orta yumuşaklıkta bir hamur elde edilir.
Bu hamurdan cevizden çok az büyük parçalar koparılır ve hafif oval bir şekil verilerek aralarında biraz mesafe bırakarak yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilip üzeri başka bir tepsi ile kapatılıp 25 - 30 dak kadar mayalanması beklenir. Süre sonunda üzerine yumurta sarısı sürülerek 200 der. önceden ısıtılmış fırında pişirilir.
Fırından çıkan sandviçler soğuyunca araları kesilir ve peynir, domates, maydonoz ve istenilen malzemelerle sandviçler oluşturulur.
Afiyet olsun.

Not: İsterseniz hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp oval şekil vererek daha büyük sandviçler elde edebilirsiniz.

20 Mart 2010 Cumartesi

Sosisli Milföy Mantısı

İster çayın yanında , isterseniz davet sofralarında şık ve şirin bir ikramlık. Üstelik çok pratik.


Malzemeler:
  • 8 adet milföy hamuru
  • 3 adet sosis
  • 1 talı kaşığı salça
  • Bir tutam maydonoz
  • Sıvıyağ, tuz

Yapılışı:

Milföy hamurları çözdürülür ve kare kare dörde kesilir.

Diğer tarafta sosisler minik minik doğranır va sıvıyağda sotelenir, salça ve tuz ilave edilir ve kavrulur en son kıyılmış maydonoz eklenerek karıştırlır.

Her bir milföy karesinin ortasına bir çay kaşığı sosisli iç konur ve önce karşılıklı iki kenar kapatılır ve sonra ortada dört kenar birleştirilerek mantı şeklinde kapatılır.

Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilerek 200 der. ısıtılmış fırında pişirilir.

Ketçap ve mayonez eşliğinde servise sunulur.


Afiyet Olsun.



19 Mart 2010 Cuma

Baharatlı Bulgur Pilavı

Bulgur pilavının her türlüsünü çok severim. Domateslisi, Sadesi, Mercimeklisi, Salçalısı ve Adana Kebabın yanında özellikle tercih ettiğim Baharatlısı.

İsterseniz bir yemeğin yanına eşlik eder ya da başlı başına bir öğün olur turşu veya cacıkla...

Malzemeler :

  • 2 su bardağı bulgur
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane, kekik, pul biber
  • Tuz
  • Sıvıyağ

Yapılışı:

Kuru soğan minik doğranır ve sıvıyağda pembeleştirilir ardından salçalar ilave edilir ve kavrulur. Daha sonra bulgurumuz eklenir ve bir iki kez çevrildikten sonra tuz ve diğer baharatlar bolca ilave edilerek üzerini geçecek kadar sıcak su ilavesiyle pişirilir.

Arzuya göre lavaş ya da yufka ekmeği ile ve ayran eşliğinde servise sunulur.

Afiyet Olsun.



18 Mart 2010 Perşembe

Katmer Çörek

Özellikle kahvaltı sofralarınız için tavsiye edebileceğim mükemmel bir lezzet.
Katmer Çörek, kısıtlı bir zamanımda keşfettiğim bir lezzet. Tava da pişirmek üzere katmerler hazırlıyordum. Hepsini gül gibi kıvırıp açılmak üzere bir kenara bırakmıştım ki sıkıldım :) ve biranönce hamurun içinden çıkmak istedim:) Ben de hazırladığım 7 adet gül şeklinde kıvırdığım katmeri üst üste koyup tepsiye yaydım.

Sonuçta kıyım kıyım dağılan nefis bir Katmer Çörek oldu :)


Malzemeler:

  • 3 su bardağı un
  • 1 su bardağı ılık süt
  • Ilık su
  • 1 çorba kaşığı kuru maya
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker ( maya kabarsın diye )
  • 125 gr. tereyağ ( ya da 1/2 pkt. margarin )
  • Üzerine yumurta sarısı
Yapılışı :
Tereyağ ( margarin ) dışındaki bütün malzemeler karıştırılır ve yeteri kadar ılık su ilavesi ile orta yumuşaklıkta bir hamur elde edilir. Hamur 7 parçaya bölünür ve çok az yağlanmış tezgahta elle yayılarak açılır, üzerine 2 kaşık eritilmiş tereyağ (margarin) gezdirilerek her tarafına sürülür ve rule yapılarak sarılır sonra burgu burgu kıvrılarak gül şekli verilir. Diğer parçalara da aynı işlem yapılarak üst üste konur ve yağlı kağıt serilmiş yuvarlak bir tepsiye hafif hafif bastırlarak yayılır.
30 dak. kadar mayalanması için beklendikten sonra üzerine yumurta sarırı sürülüp susam serpilerek 200 der. önceden ısıtılmış fırında pişirilir.

İlk sıcaklığı geçtikten sonra dörde bölünerek servise sunulur.

Afiyet Olsun.


17 Mart 2010 Çarşamba

Tavuk Tantuni

Mersine özgü nefis bir lezzet.
Bu lezzeti bir çok kaynaktan araştırdım ancak en son bir Tantunicini önünde durup izledikten sonra tarifi sizlerle paylaştım. Çok basit ancak tavuk sote ile karıştırmamak gerekir. Tantuni de bütün malzemeler ayrı ayrı pişer, ancak birlikte yenir.

Malzemeler:
  • 1 adet tam tavuk göğsü
  • 2 adet domates
  • 2 adet sivri biber
  • 5 -6 diş sarımsak
  • Sıvıyağ
  • Tuz, pul biber

Yapılışı:

Tavuklar olabildiğince minik doğranır ve sıvıyağ eşliğinde kavrulur, kızarmaya başlayınca minik doğranmış sarımsaklar ilave edilir ve karıştırılır. Ardından tavuk etleri tavanın ( sacın ) kenarlarına çekilir ve ortaya doğranmış biberler alınarak sotelenir. En son tavanın ortasına domatesler konur ve çok pişirmeden bir iki kez çevrilerek ocaktan alınır.

Dürüm yapılacaksa lavaş ekmeğine önce tavuklar üzerine ise biber ve domatesler yerleştirildikten sonra pul biber serpilir arzuya göre piyazlık doğranmış kuru soğan ve maydonoz ilave edilerek sarılır.

Servis olarak sunulacaksa tabağın ortasına biber, etrafına domates ve en dış kenarlara da tavuklar alınır, tavukların üzerinden sacda kalan sosdan gezdirilir ve maydonozla süslenerek servise sunulur.


Ayran eşliğinde ikram edilir.


Afiyet Olsun.




14 Mart 2010 Pazar

Kuşburnulu Bonbon

LezzetHanemizde hergün sofraya gelip ama yüzüne bile bakılmadan geri gönderilen :( Kuşburnu Marmelatı vardı.
Aslında miss gibi ev yapımı olan bu marmelata çok üzülüyordum.
Bu gün şöyle bir baktım ve 'seni yerim marmelat' dedim :) 'yerim ama bu halinle değil biraz değişikikler yapmam gerekir' dedim ve işe başladım :)
Malzemeler :
  • 2 pkt piknik bisküvi ( ya da evde kalan kek parçacıkları )
  • 2 çorba kaşığı marmelat
  • 2 çorba kaşığı ceviz içi
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 portakal kabuğu rendesi
  • 1 kase hindistan cevizi

Yapılışı:

Bisküviler ( ya da kek parçaları ) iyice ufalanır ya da robottan geçirilir sonra tarçın, rendelenmiş portakal kabuğu ve kıyılmış ceviz içi eklenerek karıştırılır.

Daha sonra marmelat ilave edilerek macun kıvamında bir karışım elde edilir ve bu karışımdan erik büyüklüğünde parçalar koparılarak yuvarlak bonbonlar yapılır, hindistan cevizine bulanarak servis tabağına dizilir.

Afiyet Olsun.

(Bu bonbonları istediğiniz marmelat çeidiyle yapabilirsiniz özellikle portakal ve kayısı marmelatları çok lezzetli olur.)

9 Mart 2010 Salı

Ezme Turşu

Ezme Turşu bizim LezzetHanemizde kebapların ve etlerin yanında sos ya da soğuk ikram olarak; bulgur pilavı, kuru fasulye ve kısırın yanında ise turşu / salata olarak aranan bir lezzet.

Yazın Acılı Ezme olarak taze taze yapıp yiyoruz fakat malum kış dometesleri ile gerçek lezzeti yakalamak mümkün değil. O nedenle yazın mevsim domatesleri ile hazırlıyorum. (Yayınlama fırsatını ancak bulabildim :)

Malzemeler:

  • 10 adet domates
  • 150 gr. Acı cin biber
  • Yarım demet maydonoz
  • 1 baş sarımsak
  • 2 çorba kaşığı sirke
  • Tuz, Limon suyu
  • 1 çorba kaşığı pekmez
  • 1 çorba kaşığı nar ekşisi
  • Zeytinyağ

Yapılışı:

İlk olarak domates kabukları ile rondoya atılır ve çok sulandırılmadan bir iki kez çevrilerek derin bir kaseye alınır.

Ardından maydonoz, cin biber ve sarımsaklar birlikte rondodan geçirilir ve domatese ilave edilir. Üzerine tuz, pekmez, limon suyu, sirke ve nar ekşisi yeteri kadar eklenerek cam şişelere ya da plastik su şişelerine doldurulur en son üzerlerine birer tatlı kaşığı zeytinyağ döküülerek şişelerin kapakları kapatılır.

Aslında bu turşu hemen de yenebilir yani olgunlaşması için beklemeye gerek yok. Ancak ben kışın yiyelim diye hazırladığım için fazla yaptım ve soğuk bir ortamda sakladım. Eylül ayında yaptığım Ezme Turşular hala bozulmadan durmakta.

Afiyet Olsun.



8 Mart 2010 Pazartesi

Bakliyat Salatası


Derin dondurucuya daha önceden haşlayıp attığım bakliyatlar azar azar kalınca salata olarak değerlendirmek istedim. Lezzetini kendi damak tadımıza göre, şöyleee Doğu Akdeniz tadında yani bol acılı, bol ekşili olarak hazırladım ortaya hoş bir lezzet çıktı.

Bu salata bence çay ve davet sofralarında ya da bayanların gün sofralarında tercih edebilecekleri doyurucu bir lezzet, tavsiye ederim.

Malzemeler:

  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 su bardağı haşlanmış buğday
  • 10 adet siyah zeytin
  • 10 adet cin biber turşusu
  • 5 adet kornişon turşu
  • Bir tutam maydonoz
  • 1 çorba kaşığı nar ekşisi
  • Zeytinyağ
  • Tuz, pul biber
  • Limon suyu

Yapılışı :

Haşlanmış nohut ve buğday bir kaseye alınır içine biber, salatalık turşuları ve zeytin minik doğranır, maydonoz kıyılır daha sonra zeytinyağ, nar ekşisi, tuz, pul biber, limon suyu ilave edilerek karıştırılır ve servise sunulur.

Not : Salatanın malzemelerini eldeki hazır malzemelere göre artırabilirsiniz.Örneğin ben, hazırda haşlanmış mercimek olsaydı onu da ilave edecektim ya da zamanım olsaydı biraz ince bulgur ıslatıp ilave edecektim. O şekliyle de yapınca paylaşırım.

Afiyet Olsun.



7 Mart 2010 Pazar

Soğan Dolması


Soğan Dolmasını şimdiye kadar denemediyseniz, güzel bir lezzetten mahrum kalıyorsunuz diye düşünüyorum. Lokum gibi, biraz lahanayı anımsatan bir lezzet.... Tavsiye ederim.

Malzemeler:

  • 9 adet orta boy soğan
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • Bir tutam maydonoz
  • Tuz, karabiber, isot, kuru nane, kekik
  • Zeytinyağ

Yapılışı:

Soğanlarımızın 8 tanesinin kabuğu soyulur ve bir kenarından derin bir kesik atılarak kaynamakta olan suda 7 - 8 dak. haşlanır.

Diğer tarafta bir adet kuru soğan minik doğranır ve zeytinyağında pembeleştirilir ardından salçalar ilave edilerek kavrulur ve daha sonra ayıklanıp yıkanmış pirinç ilave edilerek karıştırılır ve 1 çay bardağı su eklenerek pirinçler suyu çekene kadar pişirilir. Su çekilince tuz ve diğer tüm baharatlar ile kıyılmış maydonoz eklenerek karıştırılır ve soğumaya bırakılır.

Haşlanan soğanlar kesik yerinden katmanlarına ayrılır ve her bir katmana birer tatlı kaşığı iç konarak soğan şeklinde sarılıp kapatılır ve tencereye dizilir. ( Tencereye soğanların, sarılamayan cücük kısmını da atarsanız lezzet verir). Sonra üzerlerine porselen bir tabak kapatılır ve tabağın üzrinden içinde 1 tatlı kaşığı salça ezilmiş 1 su bardağı su ve biraz da zeytinyağ gezdirilerek 30 - 35 dak pişirilir.

Dolmalarımız üzerlerine kuru nane ve arzuya göre sumak serpilerek servise sunulur.

Afiyet Olsun.

4 Mart 2010 Perşembe

Yağlı Açma

Pastane tezgahlarında sıra sıra görüp de dayanamayıp bir tane aldığım Açmaları artık kendim yapıyorum ve taptazecik tertemiz doya doya yiyorum :) O kipir kipir dağılan lezzetine bayılıyorum.

Malzemeler:

  • 5 su bardağı un ( yaklaşık )
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • 1 adet yumurta ( sarısı üzerine )
  • 1 çorba kaşığı kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çorba kaşığı şeker
  • Susam ( üzerine )

* içine : 1 pkt margarin ( ya da 250 gr. tereyağ )

Yapılışı:

Un, tuz, şeker karıştırılır ve ortası açılarak su, süt, maya, sıvıyağ, yumurta akı ve sirke ilave edilerek orta yumuşaklıkta, pürüzsüz bir hamur yoğrulur. Hamur dinlendirilmeden yumurta büyüklüğünde parçalar koparılarak az yağlanmış tezgahta elle, kahvaltı tabağından küçük açılır ve yumuşak margarinden ( tereyağ ) 1 çorba kaşığı kadar her tarafına yayılır sonra rule sarılır ve burgu burgu yapılarak, simit şeklinde iki ucu birleştirilip yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.

Bütün açmalar tamamlanınca üzerine bir tepsi kapatılarak 20 - 30 dak. kadar mayalanması beklenir ve bu süre sonunda üzerine yumurta sarısı sürülüp, susam serpilerek önceden ısıtılmış 200 der fırında kızarıncaya kadar pişirilir.


Afiyet Olsun.




Mercimekli İçli Köfte


İçli köfte, geleneksel lezzetlerimiz içinde en sevdiklerimdendir. Mercimek ve bulgurun uyumunu düşünerek iki lezzeti birleştirmek istedim. Ortaya son derece lezzetli bir köfte çıktı.
Malzemeler:
  • 2 su bardağı ince bulgur
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet yumurta
  • 2 çorba kaşığı un
  • 1 çorba kaşığı irmik ( isteğe bağlı )
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • Tuz, kuru nane, pul biber
İç Malzemeleri:
  • 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
  • 1 adet kuru soğan
  • Bir tutam maydonoz
  • 2 çorba kaşığı ceviz içi
  • Tuz, karabiber, pul biber, kekik, kuru nane
  • 1 çorba kaşığı tereyağ
Yapılışı:
İlk olarak ince bulgurların üzerini geçmiyecek kadar sıcak su dökerek 5 - 10 dak. yumuşamaya bırakıyoruz.
Diğer tarafta ise kuru soğanı minik doğrayıp, tereyağında pembeleştirip ardından haşlanmış yeşil mercimeklerimizi ilave edip bir iki kez çevirerek sonra tuz ve diğer baharatlarımızı ve en son ince kıyılmış maydonoz ve kıyılmış ceviziçini ilave ederek içimizi hazırlıyor ve soğumaya bırakıyoruz.
Bulgurumuz yumuşayınca ince rendelenmiş soğan , salça, tuz ve tüm baharatları karıştırarak yoğurmaya başlıyoruz birbirine yapışmaya başlayınca yumurta ve yavaş yavaş un ilave ederek iyice yoğurmaya devam ediyoruz çıtır çıtır olmasını isterseniz irmik de ekleyebilirsiniz. Yapışmayan bir hamur elde edince yumurta büyüklüğünde parçalar alarak avcumuzda baş parmağımız yardımıya çevirerek küçük bir çanak olşturuyor ve iç harcımızı doldurarak ağzını güzelce kapatıp elimizde çevirerek yumurta şeklini veriyoruz.
Daha sonra kaynamakta olan suya tuz ve bir adet limon tuzu ilave ederek köftelerimizi haşlıyoruz . Köfteler su yüzüne çıkınca ocaktan alıp suyunu iyice süzdürerek kızgın yağda çevirerek kızartıyoruz.
Maydonoz ve limon eşliğinde servise sunuyoruz.

Afiyet Olsun.



1 Mart 2010 Pazartesi

Zeytinyağlı Kereviz

Kış mevsiminin en besleyici ve hoş kokulu sebzelerinden olan Kerevizi, gelende klasik tarzda yaparım ama bu kez biraz daha göze hitap eden bir lezzet elde etmek istedim ve biraz stil değiştirdim.

Malzemeler:
  • 3 adet orta boy kereviz
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet havuç
  • 1 su bardağı konserve bezelye
  • Zeytinyağ
  • Tuz
  • Limon suyu

Yapılışı:

Kerevizlerimizi soyduktan sonra bir parmak kalınlığında halkalar halinde keserek-kararmaması için- 5 dak. kadar limonlu suda bekletiyoruz. Hemen sonra geniş tabanlı bir tencerenin tabanına suyunu süzdürerek halka halka diziyoruz ( kerevizin miktarına göre iki üç kat dizilebilir ) ve üzerinden biraz zeytinyağ gezdirerek tencerenin kapağını kapatıp çok kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.

Diğer tarafta minik doğradığımız soğanları ve zar büyüklüğünde doğradığımız havuçları zeytinyağında soteleyerek hafif pembeleştiriyoruz.

Ardından ocaktaki kerevizlerin üzerine soğan ve havuç sotesini düzgünce yerleştiriyor ve bir miktar tuz ilave ederek sebzelerin üzerini geçecek kadar da su ekleyerek kısık ateşte 30 dak. kadar pişiriyoruz sonra 1 su bardağı konserve bezelyeleri de ilave ederek 10 - 15 dak. daha pişirip soğumaya bırakıyoruz.

Soğuduktan sonra tabağımıza alta halka kereviz, üzerine ise havuç, soğan ve bezelye gelecek şekilde dizip yemeğin tencerede kalan sosunu da üzerinden gezdirip ve arzuya göre kereviz yapraklarıyla süsleyerek servise sunuyoruz.

Afiyet Olsun.

( Ben stile önem vermem, ekmeğimi suyuna batırıp, kaşıklıya kaşıklıya yerim diyorsanız, size göre olan tarifim de burada ---> :)