23 Ocak 2010 Cumartesi

Mısır Unlu Salepli Poğaça

Bu hazır salep karışımını bişeyin içine koymayı kafama yerleştirmiştim :) Ama tatlı ama tuzlu salepli bişey yapıcaktım :) Otururken sıcak poğaçayla da sıcacık salep ne güzel oluyor diye düşünürken aklıma salepli poğaça geldi, mısır unlusu nerden çıktı derseniz o da dolabı açınca gözüme mısır unu çarptı ordan çıktı :)
Kesinlikle tavsiye ederim hem göze hem kulağa hem damağa hem buruna hem de pofidikliğiyle dokunma duyularımıza hitap ediyor.
Malzemeler:
  • 2 su bardağı mısır unu
  • 2 su bardağı normal buğday unu
  • 125 gr tereyağ ( ya da margarin )
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 adet yumurta ( sarısı üstüne )
  • 1 küçük pkt. toz salep karışımı ( tek fincanlık karışımlardan )
  • 1 çorma kaşığı kuru maya
  • 1 çay bardağı ılık su ( maya ve salep için )
  • 1 çorba kaşığı sirke

Yapılışı:

İlk önce kuru maya ve toz salepi bir kaba alarak üzerine 1 çay bardağı ılık su dökerek karıştırıyor ve mayanın kabarması için 5 dak. bekletiyoruz.

Diğer tarafta mısır unu, normal un ve tuzu karıştırarak ortasını havuz gibi açıyoruz. Ortasına yumuşak tereyağ, sıvı yağ, sirke, yumurtanın akı ve kabaran maya salep karışımını ilave edip iyice yoğurarak poğaça hamurumuzu elde ediyoruz.

Hamurumuzu mayalandırmadan hemen ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak elimizde yuvarlıyor ve avcumuzun ortasıyla bastırarak hafif yassılaştırıp yağlı kağıt serilmiş tepsimize diziyoruz. Yaklaşık 30 dak. kadar sıcak bir ortamda mayalanmasını sağlıyor ve süre dolunca üzerlerine yumurta sarısı sürerek susam serpiyor ( ben bazılarına mısır unu serptim ) ve 200 der. fırında kızarana kadar pişiriyoruz.

Soğuk kış günlerinde sıcacık poğaçalarımızı yine sıcak salep ya da çay eşliğinde servise sunuyoruz.

Afiyet Olsun.

20 Ocak 2010 Çarşamba

Ispanaklı Tavuk Dolması

Benim gibi yemeğinizin hem göze hem de damağa hitap etmesini istiyenlerdenseniz ve sevdiklerinize hoş sürprizli bir ikramda bulunmak istiyorsanız işte tam size göre bir tarif...
Malzemeler:
  • 2 parça tavuk göğsü ( 1 adet tavuğun tam göğsü )
  • 300 gr ıspanak
  • 1 adet kuru soğan
  • 3 - 4 diş sarımsak
  • Tuz, pul biber

Yapılışı:

İlk olarak kuru soğanı minik doğrayıp kavuruyoruz ardından rende sarımsakları ekleyip bir iki kez çeviriyoruz daha sonra parmak parmak doğradığımız ıspanakları da ilave ederek soteliyoruz ve ıspanaklar suyunu çekince tuz ve pul biberi serperek karıştırıp bir kenara alıyoruz.

Diğer tarafta tavuk göğsünü ortadan ikiye açıyoruz ve incelmesi için hafif çizikler atıyoruz ya da dövebiliriz de :) Sonra bir tarfına hazırladığımız ıspanaklı içi yayıp

diğer tarafını üzerine kapatıyoruz. Eğer açılacağını düşünüyorsanız kenarlarını kürdanla birleştirebilirsiniz ( ben gerek duymadım )
Bu şekilde hazırladığımız göğüs etlerimizi çok az sıvı yağda, teflon tavada ve kısık ateşte iyice kızarana kadar önlü arkalı çevirerek pişiriyoruz.
Yanında pirinç ya da bulgur pilavı eşliğinde servise sunabiliriz.
Afiyet Olsun.

15 Ocak 2010 Cuma

Ispanaklı Tavuk Ciğeri

Bazıları ciğeri sevmez ama ben ciğeri ve diğer sakatat ürünlerini severek yiyorum. Böbrek, ciğer, yürek benim ve eşimin sevdiğimiz lezzetler. Ben bu kez tavuk ciğerini sebzeli yaptım, ıspanak çok hoş bir lezzet kattı ve gerek ciğerin gerek de ıspanağın birarada olması dolayısıyla demir küpü gibi oldu :)

Malzemeler:
  • 1/2 kg tavuk ciğeri
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 kahve fincanı mısır ( konserve )
  • 10 - 15 yaprak ıspanak
  • Sıvıyağ
  • Tuz, pul biber
Yapılışı:
Tavuk ciğerleri kuşbaşı doğranır ve sıvıyağda sotelenir, suyunu çekince yarım halka doğranmış soğanlar eklenerek kavrulur. Soğanlarımız pembeleşmeye yakın rendelenmiş havuç ve parmak parmak doğranmış ıspanak yaprakları ilave edilerek suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirilir en son haşlanmış mısır, tuz ve pul biber serpilerek servise sunulur.
Afiyet Olsun.

Bu arada Mısır Konservelerim Penguen Gıda'dan hediye olarak gönderildi. Penguen Gıda 'ya çok çok teşekkür ediyorum.


12 Ocak 2010 Salı

Kış Türlüsü

Kış gelince malum patlıcan, kabak, domates gibi yaz sebzeleri marketlerde bolca bulunuyorsa da sera üretimi olduklarından ne kokuları ne de lezzetleri olmuyor. Durum böyle olunca da kışın rahatlıkla ve güvenle yiyebileceğimiz havuç ve patates vazgeçimez oluyor.
Malzemeler:
  • 1 adet tavuk göğüs eti
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet patates
  • 2 adet havuç
  • 1 su bardağı bezelye ( konserve ya da donmuş )
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • Sıvıyağ
  • Tuz, kekik

Yapılışı:

Tavuk eti küçük kuşbaşı şeklinde doğranır ve sıvı yağda sotelenir, etlerimiz suyunu çekince minik doğranmış kuru soğan ilave edilir ve pembeleşinceye kadar kavrulur ardından küp küp doğranmış havuç ve patatesler eklenerek karıştırılır ve daha sonra salçalarımız da ilave edilerek biri iki kez çevrilir en son sebzelerin üzerini geçecek kadar sıcak su eklenrek kısık ateşte kapağı kapalı olarak 20 dak. pişirilir. Patateslerin pişmesine yakın bezelye de ilave edilerek 10 dak. daha pişirilip.Ocaktan alınır ve kekik serpilerek dinlenmeye bırakılır.

Türlümüzün malzemeleri Kuru Bamya ya da Brüksel Lahanası gibi sebzelerle de isteğe göre çeşitlendirilebilir.

Afiyet Olsun.