18 Ekim 2009 Pazar

Sebzeli İstavrit Buğulama

İri Hamsiiiiiiiiiiii, iri hamsiiiiiiiiii diye satılan istavrit balıklarını görünce dayanamadık aldık aslında aldığımız balığın hamsi olmadığını da biliyorduk :) Ama hamsiyi öyle özlemiştik ki çakmasına bile razıydık :)
Aslında genelde tavada kızartma olarak pişirdiğim balıkları bu kez sebzeli tercih ettim ve gerçekten de çok isabetli oldu çünkü balığın suyu ile sebzeler; sebzelerin lezzeti ile balık harmanlanmış ve ortaya son derece hafif, sağlıklı ve lezzetli bir yemek çıkmıştı.

Malzemeler:
  • 1 kg İstavrit
  • 1 adet havuç
  • 1 adet patates
  • 1 adet soğan
  • 4 adet sivri biber
  • 4 -5 adet sarmsak
  • 1 adet domates
  • Yarım limon
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 2 adet defne yaprağı
  • Tuz, kekik
  • Zeytinyağ
Yapılışı:

Tepsinin tabanına çok az zeytinyağ gezdirilir ve ince halkalar halinde doğranmış soğanın yarısı ile 1 adet defne yaprağı dizilir ve üzerine kılçıklarıyla birlikte ayıklanıp temizlenmiş sistevritler dizilir. Balıkların üzerine kalan soğan halkaları, parmak parmak doğranmış havuç, patates ve biberler, file doğranmış sarımsaklar dizilir.
Üzerine kabukları soyulup ince doğranmış domatesler 1 kaşık salça ile harmanlanarak yerleştirilir. Üzerlerine kabukları soyulmuş limon dilimleri, bir adet defne yaprağı dizilir ve en son zeytinyağı gezdirilip, tuz ve kekik serpilerek üzeri kapatılır ve ocak yada fırında 30 dak. pişirilir.

Afiyet Olsun.

14 Ekim 2009 Çarşamba

Saray Helvası

Un helvasını hepimiz biliriz. Evet bu da bir çeşit un helvası ama başka bişey hem de bambaşka :) Şimdiye kadar denemediyseniz en kısa zamanda mutlaka denemelisiniz. Hem pratik hem de son derece lezzetli. Aslında bu tarifi yayınlamakta oldukça geç kaldığımı düşünüyorum çünkü küçükken yemek yapmaya ilk heveslendiğim zamanlarda ilk öğrendiğim tariflerden biriydi Saray Helvası, ayrıca evliliğimin ilk zamanlarında da hemen hemen her hafta yaptığım bir lezzetti. Son zamanlarda farklı lezzetleri deneyince Saray Helvası unutuldu ama aklıma gelip yapınca uzun zamandır mükemmel bir lezzetten mahrum kaldığımızı farkettim.

Malzemeler:

  • 1 pkt. margarin
  • 4 su bardağı un
  • 2 su bardağı pudra şekeri
  • 1 çay kaşığı tarçın (isteğe bağlı)

Yapılışı:

Margarin eritilir ve 4 su bardağı un ilave edilerek yaklaşık yarım saat karıştırarak kavrulur. Kavurma işlemi çok kısık ateşte yapılmalıdır. Helvamız beyaz bir helva olmalı ancak un çiğ kalmamalıdır.

İstediğimiz kadar kavrulunca ocaktan alınarak toz tarçın ve 2 su bardağı pudra şekeri yavaş yavaş eklenmeli ancak hızla karıştırılmalıdır.

Daha sonra küçük bir tepsiye ( ya da borcama ) dökerek, düzleştirilmeli ve üzerine başka bir kab ila bastırarak iyice sıkılaştırılmalıdır. Sonra istediğimiz şekilde keserek bir süre soğuması için beklenmelidir.

İsteğinize göre üzerini süsleyerek servise sunabilirsiniz.

Afiyet Olsun.


13 Ekim 2009 Salı

Kestane Kebap

Kış yavaş yavaş yüzünü göstermeye başlarken biz sezonun Kestane açılışını dün yaptık :) Şimdiye kadar hep teflon tavada pişirirdim ama artık Köz Tavasında pişiriyorum çok daha çabuk ve güzel oluyor, sobanın üzerinde pişmiş gibi.
Kestaneler uç kısımlarından bıçakla çizilir ( genelde bu işi eşim yapar ) sonra sıcak su ile yıkanıp köz tavasına dizilir ve önlü arkalı çevrilerek pişirilir.
Afiyet Olsun.

Evde Pudra Şekeri Yapımı

Siz de hem hijyenik hem de ekonomik pudra şekeri elde etmek istemez misiniz? Hem istediğiniz anda hem de tazecik...
Markette küçücük paketlerde gereğinden fazla fiyata satılan pudra şekerini evde istediğiniz miktarda hem de çok ucuza mal edebilirsiniz.
Bunun için gereken ham maddemiz şeker, yani hepimizin evinde her zaman ve bol miktarda bulunan temel gıdalarımızdan.
* 1 su bardağı toz şeker mutfak robotuna boşaltılır ve içine 1 tatlı kaşığı nişasta ilave edilerek robotun hızlı ayarında pudra halini alana kadar öğütülür. *
Bütün işlem bu kadar Pudra Şekeriniz istenilen pasta ve tatlılarda kullanıma hazırdır.
Afiyet Olsun.

9 Ekim 2009 Cuma

EKMEK

Ekmek yapımı üzerine çalışmalarım hızla devam ediyor :) Her çeşit hamur üzerinde denemeler yapıyorum. Sütlü , ekşi mayalı, kepekli... vs. Bu kez de Pişi hamuruna gözümü diktim :) Hazırladığım pişi hamurunun biraz fazla olduğunu görünce hemen yarısını ayırdım ve köy ekmeği tarzında bir ekmek yaptım. Nefis, yumuşacık bir ekmek oldu, tavsiye ederim.
( Malzeme listesini ekmek için kullandığım ölçüler miktarında sıralıyorum. )
Malzemeler:
  • 2 su bardağı un
  • 1,5 çorba kaşığı yoğurt
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı kuru maya
  • Ilık su
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:

Un ve tuz karıştırılarak ortası havuz gibi açılır ve yoğurt, yumurta ve maya eklenir ve yavaş yavaş ılık su ilavesi ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur ve yaklaşık yarım saat mayalanmaya bırakılır.

Mayalanıp kabaran hamur büyükçe bir beze halinde, yuvarlakça, yağlı kağıt serilmiş tepsinin ortasına yerleştirilir ve üzerine ılık su sürülerek ( kurumaması için ) 30 - 40 dak tepsi mayası sağlanır.

Kabaran hamurun üzerine bıçakla hafif hafif ( hamuru söndürmeden ) çizikler atılır ve un serpilerek 200 der. ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir.

(Piştikten sonra hemen fırından çıkarmayıp 5 - 10 dak beklenirse daha sert kabuklu tok bir ekmek elde edilir. Hemen çıkarılırsa kabuk kısmı biraz yumuşuyor.)

Özellikle kahvaltı için tavsiye ederim.

Afiyet Olsun.


5 Ekim 2009 Pazartesi

Köz Mısır

Bu köz tavalarının işe yaramadığı alan yok gibi :) biraz geç tanıştım ama şimdilerde elimden düşmüyor. Her sabah kahvaltı için biber közlüyorum. Bazen haşlanmış patates, bazen kırmızı biber ve sık sık da patlıcan... Bu kez de haşlanmış mısır közledim ve sonuç nefis oldu.
Gerçek odun kömüründe közlenmiş mısırın tadı başkadır ancak ev ortamında iki tane mısır için mangal yakmak imkansız bişey :) Bu durumda köz tavası kurtarıcı oldu ve derin dondurucudaki haşlanmış mısırdan (SuperFresh) bir su bardağı köz tavasına atıp yüksek ateşte karıştıra karıştıra közledim.
Ankara'da sokaklarda haşlanmış mısır satılıyor ve yanında isteğe göre çeşitli soslar ilave ediyorlar. Çikolata sos, vişne sos, şeker, ketçap, mayonez,tuz...vs. Ancak bence mısıra en çok yakışan tuz. Bizde öyle yaptık ve tuzladık yedik.
Sizde yapın Afiyet Olsun :)