31 Temmuz 2009 Cuma

Pratik Mini Kumpir

Kumpir hoş bir lezzet ancak o kocaman patatesleri ev fırınlarında pişirmek saatler alıyor. İşte bu nedenle hem pişirme süresini kısaltmak hem de daha minik kumpircikler elde etmek için farklı bir yöntem geliştirdim. Sizlerinde denemenizi tavsiye ederim.

Malzemeler:

  • 5 adet küçük patates
  • Ketçap, Mayonez
  • Salam, sosis, mısır, bezelye... ( İsteğe bağlı )

Yapılışı:

Patateslerimizin kabuklarını yıkadıktan sonra normal salatasını yapacak gibi yumuşayana kadar haşlıyoruz. Ardından Köz Tavasında ( ya da teflon tavada ) dış kabukları kuruyana kadar közleyip ortasından yararak istediğimiz malzemeleri doldurup en son üzerlerine ketçap ve mayonez dökerek lezzetlendiriyoruz.

Ben bazı patatesleri haşlayıp közledikten sonra içine hiçbir malzeme ilave etmeden sadece ketçap ve mayonezle tatlandırdım. Onlar da son derece lezzetliydi.

Afiyet Olsun.

Patlıcan Söğürme

Közlenmiş patlıcanın nefis kokusu ve sarımsağın iştah açıcı lezzeti birarada nefis bir ikili oluşturuyor. Patlıcan Söğürme yaz aylarında LezzetHanemizin vazgeçilmezlerindendir özellikle de et menülerinin tamamlayıcısıdır. Pikniklerimizde ise mangalın yanında olmazsa olmaz lezzetimizdir. Patlıcan salatasına göre daha pratik olması ise tercih sebebimizdir.

Malzemeler:
  • 5 adet patlıcan
  • 1 baş sarımsak
  • Yarım limon suyu
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağ
  • tuz, kekik, pul biber
Yapılışı:
Patlıcanlarımızı mangalda, ocakta ya da benim gibi Köz Tavasında iyice közledikten sonra kabuklarını soyup iri iri dilimliyoruz ve hemen kararmaması için limon suyu ile karıştırıyoruz. Ardından ezilmiş sarımsak, tuz, kekik, pul biber ve zeytinyağımızı da ilave ederek karıştırıyor ve soğuduktan sonra servise sunuyoruz.


Afiyet Olsun.



15 Temmuz 2009 Çarşamba

Kısır

Bazen çay davetlerimizin başlı başına ikramı ve bazen de davet sofralarımızı süsleyen soğuk aperatif olarak sunulan geleneksel lezzetimizdir Kısır. Benim yaptığım kısır da bir başka olur :)) Yakınlarım çok beğenir, ben lezzetindeki sırrı nar ekşisi ve hakiki sızma zeytinyağına borçluyum. Ayrıca Antakya'nın biber salçası ve bir parça kullandığım kuru reyhan da lezzetini artıran diğer ayrıntılar. Kısır yaparken içine domates ve marul ya da kıvırcık kullanmam bu sebzeleri yanında ikram ederim. Kısır hepimiz biliriz ama bir kez de böyle denemenizi tavsiye edereim.

Malzemeler:
  • 3 su bardağı ince bulgur
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 2 çorba kaşığı domates salçası
  • Yarım demet maydonoz
  • 2 adet sivri biber
  • 3 çorba kaşığı nar ekşisi 1
  • 1 kahve fincanı zeytin yağ
  • Yarım limon suyu
  • Tuz, karabiber
  • Kekik, pul biber
  • Kuru nane, kuru reyhan

Yapılışı:

İlk olarak bulgurumuzun üzerini geçmeyecek kadar sıcak su ilave edilerek karıştırılıp ağzı kapalı olarak yumuşayıncaya kadar bekletilir.

Diğer tarafta soğan, sivri biber ve maydonoz minik doğranır. Yumuşattığımız bulgurumuza ilk önce soğan ve salçalarımız eklenip ezmeden ovularak karıştırılır ardından tuz ve diğer baharatlar ve sıvı malzemeler ilave edilir ( zeytinyağ, limon, nar ekşisi ) birlikte karıştırıldıktan sonra en son doğradığımız sivri biber ve maydonoz ilave edilerek harmanlanır ve marul, kıvırcık, domates, salatalık...vs. eşliğinde servise sunulur.

Afiyet Olsun.



ŞakŞuka

Yaz sofralarımızın vazgeçilmezidir kızartmalar. Gerek sebzelerin taze oluşu gerekse kısa sürede hazırlanması yaz günlerinde kızartmayı tercih etmemize sebep oluyor. Domates sosu ile özel bir lezzet kazanan, patates ve patlıcandan oluşan ŞakŞuka nefis bir görüntü ve tad ile sofralarımızı süslüyor.

Malzemeler:

  • 2 adet patates
  • 2 adet patlıcan

Sos için:

  • 2 adet domates
  • 2 adet sivri biber
  • 3 - 4 diş sarımsak
  • Kekik, tuz
  • Sıvıyağ

Yapılışı:

Küp küp doğradığımız patates ve patlıcanlarımızı ayrı ayrı kızartıyoruz.

Diğer tarafta 1 çorba kaşığı sıvıyağda 1 cm. eninde doğradığımız sivri biberi kızartıp kararmadan ezilmiş sarımsağı ilave edip karıştırdıktan sonra rendelediğimiz domatesleri ve tuzumuzu ilave ederek suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Suyunu çekince kuru kekik serperek karıştırıyoruz.

Hazırladığımız domates sosunu kızartığımız patates ve patlıcan karışımının üzerine gezdirip servise sunuyoruz.

Afiyet Olsun.

11 Temmuz 2009 Cumartesi

Pişi

Pişi özellikle yazın akşam üzeri çaylarının yanında nefis ve doyururcu ikramlıklardandır. Lezzeti ve kokusu o kadar cazibelidir ki kalorilerini görmezden gelip bir oturuşta 10 - 15 tane yiyebilirsiniz :)
Malzemeler:
  • 4 su bardağı un
  • 1 çorba kaşığı kuru maya
  • 1 çorba kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 çorba kaşığı yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • Ilık su
  • Sıvı yağ ( kızartmak ve açmak için )

Yapılışı:

İlk olarak mayamıza 1 çorba kaşığı şeker ilave edilerek bir fincan kadar ılık suda 5 dak kadar mayalandırıyoruz.

Diğer tarafta unumuza tuz ilave ederek karıştırıp karıştırma kabında ortası açılarak yoğurt, yumurta ve en son kabaran maya ilave edilerek yumuşak bir hamur elde edene kadar yavaş yavaş ılık su ilave edilerek yoğrulur daha sonra yaklaşık 30 dak. kadar beklenerek hamurun mayalanması sağlanır.

En son mayalanan hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak yğlanmış tezgahta çay tabağı büyüklüğünde açılıp ortası delinerek kızgın yağda önlü arkalı çevrilerek pişirilir.

Domates, salatalık...vs. eşliğinde sevdiklerimize sunulur.

Afiyet Olsun