29 Nisan 2009 Çarşamba

Peynirli Köz Biber Dolması

Küçücük fıçıcık içi dolu bibercik. Peynir yemediğimden daha önce bahsetmiştim, bu bibercikleri eşim için hazırladım. Görüntü çok şahaneydi, tadı da öyleymiş :) Köz biberin nefis kokusu daha önce tarifini paylaştığım Acılı Peynir Ezmesi ile birleşince hoş bir ikramlık ortaya çıktı.

Malzemeler:

  • 250 gr peynir
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 3 -4 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1/2 çay kaşığı çemen tozu
  • 1 çorba kaşığı mayonez
  • 1 çay kaşığı zeytinyağ
  • Tuz
  • 3-4 dal maydonoz
  • 5 - 6 adet köy biberi

Yapılışı:
Önce peynirimizi eziyor ve içine ezilmiş sarımsak, doğranmış maydonoz, zeytinyağ, mayonez ve diğer tüm baharatları ilave ederek iyice eze eze karıştırıyoruz.

Diğer taraftan köy biberlerimizin sap kısımlarını kesip içlerini temizleyerek közlüyoruz.

Daha sonra közlenen biberlerimizin içini hazırladığımız peynir ezmesi ile doldurarak servise sunuyoruz.

Afiyet Olsun.


27 Nisan 2009 Pazartesi

Kakaolu Sultan Sarması

Sütlü Tatlılar herzaman tercihimdir. Süt içmeyi pek sevmediğim için tatlı olarak tüketerek aradaki açığı kapatmaya çalışıyorum. Hal böyle olunca da yeni lezzet arayışları vazgeçilmez oluyor. İşte son zamanlardaki yeni keşfim Sultan Sarması. Aslında bildiğimiz Tavuk Göğsü Tatlısının Kakaolu bisküvi ile bezenmiş hali, son derece hafif ve lezzetli.
Malzemeler:
  • 1 lt süt
  • 1 su bardağı un
  • 1 çorba kaşığı nişasta
  • 100 gr. margarin
  • 1,25 su bardağı şeker
  • 1 çay kaşığı mahlep
  • 2 parça damla sakızı
  • 1 pk. kakaolu piknik bisküvi

Yapılışı:

İlk olarak margarinimizi eritip 1 su bardağı unu çiğsi kokusu gidene kadar kavuruyoruz ve ardından yavaş yavaş, biryandan da çırpma teli ile çırparak sütümüzü ilave ediyoruz sütün tamamını ilave ettikten sonra nişasta, şeker ve 1 çay kaşığı mahlebimizi ekleyip muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırarak pişiriyoruz istediğimiz kıvama gelince ocaktan alıp damla sakızını ekleyerek 10 - 15 dak. mikserle çırpıyoruz.

Daha sonra un haline getirdiğimiz bisküvinin yarısını dikdörtgen borcamın tabanına serip üzerine yavaşça tatlımızı döküp spatula ile yayıyoruz, biraz üzeri kabuk bağladıktan sonra da tatlının üzerine bisküvinin diğer yarısını yayarak buzdolabında soğutuyoruz.

Soğuduktan sonra dilim dilim kesip rulo yaparak servise sunuyoruz.

Afiyet Olsun.

24 Nisan 2009 Cuma

Bebek Kurabiye

Bebek dediğime bakmayın ne yaramazdır bu kurabiyeler :) Öyle gülümseyerek insana bakıp kandırıyolar:) ' Ye beni ' diyolar :) Olan bize oluyo :)

Malzemeler daha önceki Sevgi Kurabiyeleri ve Parmak Kurabiye ile aynı ancak bu kez şeklini Bebek gibi yaptım.

Malzemeler:
  • 1 paket margarin
  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1/2 bardak nişasta
  • 1 pk vanilya
  • 1 pk kabartma tozu
  • 1 çimdik tuz
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • Aldığı kadar un
  • 1 kutu Bobibon

Royal icing için:

1 yumurta akı
3 çorba kaşığı pudra şekeri
Gıda boyası
2 - 3 damla limon suyu

Yapılışı:
Oda sıcaklığında yumuşatılmış margarine ilk olarak pudra şekeri ve 1 yumurtanın tamamı diğerinin de sarısını ( beyazı royal icing için ayrılacak ) ilave edeker mikserle krema kıvamına gelene kadar çırpıyoruz Ardından diğer malzemelerimizi de ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz. Hamurumuzu 15- 20 dak. buzdolabında dinlendirdikten sonra yarım santim kalınlığında açıp çay bardağı ile yuvarlaklar kesip, üzerlerine Bonibon ile hafifçe bastırarak gözlerini yapıp, yağlı kağıt serilmiş tepsiye diziyoruz ve önceden ısıtılmış 180 der. fırında 15 dak pişiriyoruz.( Beyaz kalcak)
Daha sonra kurabiyeler soğurken süslemek için royal icing hazırlıyoruz. Kurabiyeden artan yumurta akıyla, 3 çorba kaşığı pudra şekerini kar gibi olana kadar çırpıyoruz ve kürdanın ucuyla gıda boyası ilave ederek karıştırıyoruz. Ardından soğuyan kurabiyelere istediğimiz şekillerde royal icing sürerek süslüyoruz.

( Eğer isterseniz Bonibon kullanmadan gözlerini de royal icing ile yapabilirsiniz. )

Afiyet Olsun.

23 Nisan 2009 Perşembe

Puf Böreği


Bu minik puf börekcikleri kahvaltı ve çay sofralarınızın kapışılan ikramlığı olabilir. Adeta çerez gibi yeniyor. Minik oldukları için kaç tane yediğinizi bile farketmeden bir de bakmışsınız bitmiş :)

Malzemeler :

  • 2 kahve fincanı yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un
  • Sıvı yağ ( Kızartmak için )
Yapılışı:
Önce yoğurt ve yumurtamızı çırpıyoruz. Daha sonra tuz, kabartma tozu ve aldığı kadar unu ilave ederek yumuşak bir hamur elde ediyoruz.
Hamurumuzu 10 dak. dinlendirdikten sonra iki parçaya bölüp merdane ile ince olarak açıp çay bardağı ile yuvarlak börekler kesip kızgın sıvıyağda kızartıyoruz.
Yanında reçel, peynir zeytin...vs. eşliğinde servise sunuyoruz.
Afiyet Olsun.

21 Nisan 2009 Salı

Çilek Soslu Parfe


Parfe son zamanlarda LezzetHanemin baş tatlılarından biri oldu. Malum kış meyveleri bu tatlıya uygun değildi. O nedenle şimdiye kadar çikolata ile lezzetlendiriyordum ama artık Çilek var. Bu müthiş meyve parfeye çok yakışıyor.

Malzemeler:
  • 1 poşet krem şanti
  • 1 su bardağı süt
  • 1 kase çilek
  • 1 adet muz
  • 1 limon kabuğu rendesi
  • 1 avuç kırılmış ceviz içi

Sosu İçin:

  • 1 kase çilek
  • 1 çorba kaşığı pudra şekeri
Yapılışı:
ilk olarak krem şantimizi 1 su bardağı süt ile köpürterek çırpıyoruz. Ardından limon kabuğu rendesini ve minik küpler şeklinde doğradığımız çilek ve muzlarımızı, en son olarak da kırılmış ceviz içlerini krem şantiye ilave ederek karıştırıyoruz. Sonra ıslattığımız kaba, parfe karışımını döküyoruz ve üzerini düzelterek derin dondurucuya bırakıyoruz.

Diğer tarafta 1 kase çileği rondodan geçirirp 1 çorba kaşığı pudra şekeri ile tatlandırarak sosumuzu elde ediyoruz.

Tatlımız donduktan sonra ters çevirip çilek sosumuzu üzerine gezdirerek döküyüyoruz ve servise sunuyoruz.

Afiyet Olsun.

20 Nisan 2009 Pazartesi

Sakallı Simit Sandviç

Bu sevimli simit sandviçleri pastanelerdeki Sakallı Sandviçlerden esinlenerek hazırladım. Ben tabiii ki peynirsiz olarak yedim :) Bunlar sevgili eşime hazırlandı :) Çayın yanında nefis oluyor. Bizim pazar kahvaltımızın specialiydi :)

Pernir Ezmesini daha önce yayınlamıştım ama malzemeleri tekrar sıralıyım.

Peynir ezmesi için:
  • 250 gr peynir
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 3 -4 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1/2 çay kaşığı çemen tozu
  • 1 çorba kaşığı mayonez
  • 1 çay kaşığı zeytinyağ
  • Tuz

***************************

  • 2 adet simit
  • 5 - 6 dal maydonoz

Yapılışı:

Bu kez ezmeyi diğer tarifimden farklı olarak maydonozsuz hazırladım. Maydonozları süsleme aşamasıda kullandım.
Önce peynirimizi eziyor ve içine ezilmiş sarımsak, zeytinyağ, mayonez ve diğer tüm baharatları ilave ederek iyice eze eze karıştırıyoruz.

Daha sonra simitleri iki parmak genişliğinde dilimlere ayırıp aralarını sandviç gibi açıp peynir ezmesinden dışına taşacak şekilde sürüyor ve kenarlarını doğranmış maydonoza bulayıp servis tabağına diziyoruz.

Afiyet Olsun.

15 Nisan 2009 Çarşamba

Elma Tatlısı

Hem meyve hem de hafif bir tatlı yemek istiyorsanız bu lezzet tam size göre üstelik son derece besleyici ve sağlıklı.

Malzemeler:
  • 2 adet elma
  • 6 yemek kaşığı şeker
  • 1 su bardağı su
  • Gıda boyası ( kürdanın ucu ile )
  • 1 pk. krem şanti
  • 1 çay bardağı süt

İçi İçin:

  • 1/2 çay bardağı ceviz içi
  • 1/2 çay bardağı kuru üzüm

Yapılışı:

İlk olarak elmalarımızın kabuklarını soyup içlerini de biraz oyduktan sonra tatlı için gerekli şekerimizi bir kaseye alarak elmalarımızın her tarfını bulayıp tenceremize yerleştiriyoruz. Her bir elmaya aynı işlemi yaptıktan sonra oyduğumuz elmaların içini kırılmış ceviz içi ve kuru üzüm karışımı ile doldurduktan sonra kalan şekeri de elmaların üzerine gezdirip gıda boyamızı da ilave ettikten sonra suyumuzu da ekleyerek tenceremizin ağzını kapatıp kısık ateşte 30 - 40 dak. kadar elmalar yumuşayana kadar pişiriyoruz.

Diğer tarafta 1 çay bardağı soğuk süt ile 1 pkt. krem şantiyi çırparak hazırlıyoruz .

Elma tatlımız soğuduktan sonra üzerlerine krem şanti sıkıp nane ya da dereotu ile süsleyerek servise sunuyoruz.

Afiyet Olsun.

12 Nisan 2009 Pazar

Sebzeli Tavuk Sarma

Tavukla yapılan bütün lezzetleri sevdiğim gibi değişik lezzetler elde etmek için de çeşitli denemeler yapmaktayım. Aslında Tavuk Sarmayı genelde tavuğun göğüs kısmını incelterek yaparım ancak geçenlerde tarifini paylaştığım Tavuk Köftesi çok beğenilince ben de bu kez Tavuk Sarmayı köfte harcı ile denemek istedim.


Harç için malzemeler:
  • 1 adet tavuk göğsü
  • 1 adet kuru soğan
  • 4 - 5 diş sarımsak
  • 6- 7 dal maydonoz
  • 2 dilim ekmek içi
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • Tuz

****************************************

  • 2 adet haşlanmış havuç
  • 1 su bardağı konserve bezelye
  • Susam ( üzeri için )

Yapılışı:

İlk olarak sarma için harcımızı hazırlıyoruz. Robottan çekerek kıyma haline getirdiğimiz tavuk etini derin bir kaba alıp içine harç için gerekli olan malzemelerimizi ilave ederek iyice yoğuruyoruz. Daha sonra bu harcımızı katılaşmasiçin 10 dak. kadar buzdolabında bekletiyoruz.

Sonra harcımızı streç film üzerine dikdörtgen seklinde ince bir tabaka olarak yayıyoruz ve ortasına haşlayıp tavla zarı büyüklüğünde doğradığımız havuçlarımızı ve bezelyelerimizi ilave ederek rule şeklinde streç film ile sarıyoruz ve donması için buzluğa bırakıyoruz.

Dondurulmuş sarmamızı buzluktan çıkararak streç filminden ayırıyor ve fırın kabına alıp üzerine susam serperek 200 der. ısıtılmış fırında kızarana kadar pişiriyoruz.

Kızaran sarmamızı kalın ve verev sekilde dilimleyerek servise sunuyoruz.

Afiyet Olsun.




10 Nisan 2009 Cuma

İzmir Köfte

Patates ve köftenin nefis birleşimidir İzmir Köfte. Aslında domatessiz ve sivri bibersiz olmaz. Ancak bu mevsimde maalesef domatesler o kadar lezzetsiz ki bırakın yemeğe tad vermeyi aksine tadını bozuyorlar. O nedenle salça ve yanında biber turşusu ile idare etmek zorunda kaldık. Ama yaz domatesleri çıkar çıkmaz onlarda katılacak bu lezzetin içine :)

Malzemeler:

  • 250 gr. kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 3 - 4 dilim bayat ekmek
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • tuz, karabiber

**************************

  • 2 adet patates
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • sıvı yağ

Yapılışı:

İlk olarak köftemizi hazırlıyoruz. Köfte için gerekli tüm malzemeleri karıştırark bir köfte harcı elde ediyoruz ve bu harcı yarım saat kadar dinlendirdikten sonra ceviz büyüklüğünde parçalar alıp uzun yuvarlak köfteler yapıyoruz ve yağsız olarak kızartıyoruz.

Diğer tarafta ince elma dilimleri şeklinde doğradığımız patatesleri kızartıyor ve kızaran patateslerimizi köftelerimizin üzerine alıyoruz.

Ardından 1 çorba kaşığı domates salçasını, 1 su bardağı kadar sıcak suda ezip köfte ve patateslerimizin üzerinde gezdirerek fırında ya da ocağın üzerinde suyunu biraz çekene kadar pişiriyoruz. (Ancak mevsime göre salçalı suyu gezdirmeden önce dilimlenmiş domates ve sivri biber ilavesi ile süsleyebiliriz.)

Pişen yemeğimizi sıcak sıcak pilav eşliğinde servise sunabiliriz.

Afiyet Olsun.




9 Nisan 2009 Perşembe

Mutfak Önlüğü

Aslında bu önlüğe Küçük Oktay Usta Önlüğü demek istiyorum. Çünkü esin kaynağım Oktay Ustanın o birbirinden güzel önlükleri oldu.

Kuzenimin dünya tatlısı bir oğluşu var bazen annesine mutfakta yardım ediyormuş ben de Ona böyle bir sürpriz yapmak istedim. Oktay Ustanın Önlüğünden diktim ve hediye ettim.

Geçenlerde önlüğün bir parçası olan üzerindeki Peluş Ayıcığı yayınlamıştım. Şimdi o ayıcık önlüğün üzerine cırt cırt ile monte edildi :)

Yine önlüğün kumaşından birde aşçı şapkası diktim :) ve o da arkadan cırt cırtlı.

6 Nisan 2009 Pazartesi

Çikolata Soslu Parfe



Modern Türk Mutfağının yeni lezzetlerinden biri olan Parfe son zamanlarda benim LezzetHanemin de kurtarıcıları arasında yer alıyor. Hafif ve hoş bir lezzeti olan Parfe, tatlı krizlerinizde ya da acil bir ikramlık hazırlamanız gerektiğinde son derece pratik bir lezzet.


Malzemeler:



  • 1 poşet krem şanti


  • 1su bardağı süt


  • 1 limon kabuğu rendesi


  • 2 paket kakaolu piknik bisküvi

Sos için:




  • 1 paket sıcak çikolata karışımı


  • 1 çorba kaşığı sıcak su

Yapılışı:


İlk olarak 1 subardağı süt ile 1 poşet toz krem şanti köpük köpük olana kadar iyice çırpılır daha sonra limon kabuğu rendesi ve kırılmış piknik bisküviler ilave edilerek iyice karıştırılır. Sonra ıslattığımız bir kaba alınır ve derin dondurucuda donmak üzere bekletilir.


Donduktan sonra ters çevrilerek üzerine 1 çorba kaşığı sıcak suda ezdiğimiz hazır sıcak çikolata karışımı ile çikolata sos yapılarak süslenir ve servise sunulur.

( Krem şantiler puding poşetinde ya da karton kutunun içinde 2 poşet halinde satılmakta. Benim ölçüme göre karton kutudaki poşetlerden bir tanesinini kullanmak yeterli oluyor. )


Afiyet Olsun.




5 Nisan 2009 Pazar

Lahmacun

LezzetHanemde hazır lavaşlarımız vardı. Bir kısmını dürüm, bir kısmını da gözleme olarak tüketince geriye kalanları da lahmacun yapayım dedim ve sonuç gerçekten muhteşemdi. Şimdiye kadar lahmacunun içini evde hazırlayıp pide fırınına gönderirdim ama artık o devir bitti. Canım ne zaman isterse kendi lahmacunumu kendim yapıyorum.
Malzemeler:
  • 6 adet lavaş
  • 200 gr kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 5 -6 diş sarımsak
  • 2 adet domates
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • Yarım demet maydonoz
  • sıvı yağ
  • tuz
  • 1 / 2 çay çaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kekik ve pul biber

Yapılışı:

İlk olarak içimizi hazırlıyoruz. Kıymamızı derin bir kaba alıp içine rende soğan, rende sarımsak, kıyılmış maydonoz, salçalarımızı, 1 çorba kaşığı sıvı yağ, ezme şeklinde doğranmış domates, tuz ve diğer baharatlarımızı ilave ederek iyice karıştırıyoruz.

Daha sonra hazır lavaşlarımızın her iki yönünü de içine çok az su katılmış sıvı yağ ile yağladıktan sonra üstüne lahmacun içimizi her yerine gelecek şekilde döşüyoruz. Ardından önce 5 dak. teflon tavada altının kızarmasını sağlıyoruz sonra da fırının ızgara ayarını 180 der. getirip 5 dak. üstünün pişmesini sağlıyoruz.

Lahmacunumuz hazırdır. Yanında maydonoz ve limon ilavesi ile servise sunabilirsiniz.

Afiyet Olsun.

3 Nisan 2009 Cuma

Kabak Tatlısı

Rengi ve hafif tadı ile nefis bir lezzet. Kış sofralarının sultanı. Kış biterken bu nefis tadı sizlerle paylaşmak istedim.
Kabak Tatlısını hiç Tahin Sosu ile denediniz mi? Eğer denemediyseniz çok hoş bir lezzeti kaçırıyosunuz derim :)
Malzemeler:
  • 2 kg. kabak
  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı ceviz
  • 1 çay bardağı tahin

Yapılışı:

Kabaklarımızı temizleyip çekirdeklerini çıkartarak iki parmak genişliğinde ve istediğimiz uzunlukta dilimledikten sonra tenceremize, aralarına ve en üstüne şekerimizi serperek kat kat diziyoruz. Bu şekilde tencerenin ağzı kapalı olarak bir gece ya da en az sekiz saat bekleterek kabakların suyunu bırakmasını ve şekerlerin eriyerek tatlanmasını sağlıyoruz.

Daha sonra suyunu bırakan kabakları kapağı kapalı olarak ocağa alıyor, kaynayana kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte pişiriyoruz. Yumuşamasına az kala kapağını açarak şerbetin koyulaşmasını sağlıyoruz. Kabaklarımız istediğimiz yumuşaklığa ulaşınca tatlımızı soğumaya bırakıyor ve servis tabağımıza alarak kabak dilimlerinin üzerine önce çok az tahin döküyor ardından da ceviz serperek servise sunuyoruz.

Afiyet Olsun.

1 Nisan 2009 Çarşamba

Vişneli Pasta


Bugün canım Anneciğimin doğum günü. Bu nefis pastayı anneciğime özel olarak hazırladım. Aslında görünümünden dolayı ismine 'Pembe Rüya ' demek istiyorum ama yemekteyiz yarışmasındakiler gibi bilinen şeylere bilinmeyen isimler uydurmak istemedim. Bildiğimiz Vişneli Pasta ama anneme özel olarak hazırlandığım için özel bir pasta :)
Malzemeler:
  • 1 adet pasta keki
  • 2 çorba kaşığı vişne reçeli
  • 2 çorba kaşığı su
  • 1 kase vişve ( reçel tanesi ya da donmuş olarak )

Kreması için:

  • 1 lt süt
  • 1,25 su bardağı şeker
  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı un
  • 1 çorba kaşığı nişasta
  • 1 pk vanilya
  • 1 çorba kaşığı margarin

Üzeri için:

  • 1 küçük paket hazır tart jöle karışımı
  • 1,5 çay bardağı vişne suyu
  • 1 çay bardağı su
  • 2 çorba kaşığı şeker

Yapılışı:

İlk olarak kremamızı hazırlıyoruz. Sütümüzün yarısı ile un, nişasta, şeker, vanilya ve yumurtalarımızı çırparak pürüzsüz bir karışım elde ediyor ve sütün geri kalan yarısını da ekleyerek ocağa alıyor ve orta ateşte, muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırarak pişiriyoruz. İstenilen kıvama gelince ocaktan alarak 1 çorba kaşığı margarini ilave ediyor ve kremaya iyice yediriyoruz. Sonra kremamızı arasıra karıştırmak üzere soğumaya bırakıyoruz.

Diğer tarafta kekimizin alt katını vişne reçeli ve su karışımı ile ıslatıyor ve ılık kremanın yarısını kekimize yayıyor, üzerine 1 kase vişne tanelerini serpiştiriyoruz ( ben reçel taneleri kullandım ) sonra kekimizin ikinci katını kapatıyor onu da yine reçelli su ile ıslatıyor ve kremanın kalan kısmını da üzerine ve kenarlarına yayıyoruz.

En son üzerine, paketin üzerinde yazan tarife göre vişne suyu ve şeker ilavesi ile hazır tart jöle karışımını hazırlıyor ve pastamızın ortasından başlıyarak döküyor ve yayılmasını sağlıyoruz kenarlarını da istediğimiz meyve dilimleri ile süsleyerek soğuduktan sonra servise sunuyoruz.

Afiyet Olsun.